8 märts 1999

Lennustreik läbi

Reedel alanud maratonkõnelused 250 lennujuhi streigi lõpetamise üle jõudsid STT riiklik lepitaja Juhani Saloniuse vahendusel eile lõpule. Lennujuhid naasevad tööle neljapäeva hommikul kell 6 ning normaalne lennuliiklus peaks taastuma nädalavahetuseks. Viis nädalat 26protsendilist palgatõusu nõudnud lennujuhid leppisid lõpuks 13% töötasu suurenemisega aastail 1999--2001. Neljanda aasta palgatõusu osas lepitakse kokku hiljem.

Tänavu tõusevad kokkuleppe kohaselt Soome lennujuhtide palgad umbes 3%, järgmisel aastal keskmiselt 7% ja 2001. aastal umbes 3%. Soome lennujuhtide keskmine palk on umbes 25 000 marka ehk 65 750 Eesti krooni.

Tegemist on kokkuleppega, mida oli võimalik vastu võtta, tõdes lennujuhtide liidu esimees Sakari Jämsä pärast peaaegu ööpäev peetud läbirääkimisi.

Streik on tõsiselt häirinud Soome lennuliiklust. Helsingi Vantaa lennujaam oli nädalas kaks päeva -- teisipäeval ja kolmapäeval -- suletud. Streigi tõttu toimus vaid umbes 70 protsenti välislendudest ja 20 protsenti kohalikest lendudest.

Soome lennufirma Finnair sai streigiga kahju üle 100 miljoni marga ehk 25 mln nädalas ja 15 mln lisaks veel täisseisupäeva eest. Lapimaa ettevõtjad minetasid streigiga kümneid miljoneid marku, kuna kaotati kõigepealt klientidena suusaturiste ja siis ka ärireisijaid.

Autor: Startel

Hetkel kuum