Toomas Truuverk • 9. märts 1999 kell 22:00

Kasumivõtmine tõi aktsiahinnad alla

Investorite arvates saavutas Tallinna börs eile hommikul lühemas perspektiivis oma lae ja kasumit võtma tormanud aktsionärid tõid aktsiate hinnatasemed kiirelt alla. Endiselt tõusujoones jätkas tööstussektor, mis tegi Merko Ehituse, Estiko ja Viisnurga vedamisel eile 1,26%se tõusu.

Nagu ikka elavama hinnaliikumisega päevadel, küündis eilegi börsisüsteemi päevakäive tavapärastest päevadest veidi kõrgemale -- registreeriti 373 tehingut kogukäibega 40,92 miljonit krooni. ÄP indeks, mis avanes hommikul ca 1,3protsendise tõusuga, saavutas paarikümneminutilise kauplemise järel oma eilse kõrgeima taseme 364,88 punktil (+2,5%). Seejärel läks indeks langusse ja lõpetas börsi sulgemisel juba 1,7%ga miinuses, 350,0 punktil.

Kõige enam tähelepanu võitis eile Hansapanga aktsia, mis andis 23,05 miljoni kroonise käibega 56% börsi päevakäibest. Aktsia hind, mis päeva kestel käis ühes tehingus isegi 89,85 kroonil, lõpetas päeva siiski 84 kroonil.

Tallinna börsi liideraktsiaid hoiab positiivsel pinnal hetkel nn kolmikliidu valimisvõit. Hansapanga aktsiat eraldi võetuna on toetanud veel kolm nädalat tagasi Hansa Investmentsi antud ostusoovitus, pärast mida on Hansapanga aktsia hind kerkinud 25%.

Eile hommikul äratas tähelepanu ja ärgitas riskialtimaid investoreid Hansapanga asutaja Jüri Mõisa ütlus Äripäevas, kus ta lubab oma võimalikus uues ametis (rahandus)ministrina viia koostööle riigi ja regiooni juhtiva finantsasutuse (Hansapank).

Hommikul võiski börsil jälgida huvitavat situatsiooni, kus Hansapanga aktsia liikus tugevalt positiivsel poolel, samas kui tema põhikonkurendi, viimased neli aastat riigi soosingut nautinud Ühispanga aktsia miinuspoolel püsis.

Raske ennustada, kui jõuliselt Mõis oma sõnu ellu viima hakkab. Selleks, et konkurentsis Ühispangaga paar plussi saada, piisab aga ka sellest, kui Ühispanga ja riigi suhted jahenevad.

Hetkel kuum