9. märts 1999 kell 22:00

Kes võiksid olla tulevane rahandus- ja majandusminister?

Kolmikliidu puhul on majanduse pool eriti hästi paigas, nende majandus- ja rahandusministri kandidaadid on kõik head tegijad. Kui need kohad läheksid jagamisele Reformierakonna ja Isamaaliidu kandidaatide vahel, oleks Jüri Mõis päris huvitav kandidatuur rahandusministri kohale, ta on tugeva praktilise kogemusega inimene. Majandusministri kohaga on pisut keerulisem -- pakutud kandidaadid on enam-vähem võrdsed ja minu arvates täiesti aktsepteeritavad.

Mina ootan aga suurema huviga hoopis uut kultuuriministrit. Näeksin hea meelega sellel kohal Andres Herkelit, kes on olnud pikka aega televisiooniasjanduse sees ja ju

Kuigi pole veel otsustatud, kes valitsust kokku hakkab panema, on selge see, et ministrid tulevad kolmikliidust. Minu isiklik arvamus on, et teine pool jagas väga palju lubadusi, millel ei ole katet.

Rahandus- ja majandusministrid on tuleviku juhtfiguurid just majanduse valdkonnas. Minu meelest on kolmikliidu ministrikandidaadid kõik väga tugevad ja sobivad ministriks, nad nii et ma ei hakkaks siin kedagi välja pakkuma, las nad otsustavad selle ise omavahel.

Majandusministri puhul jääb minu pilk püsima Toivo Jürgensonil. Jüri Mõis võiks olla rahandusminister. Minu meelest ei mõjuta valikut negatiivselt see, et ta on pikka aega juhtinud panka. Pigem mõjutab positiivses suunas see, et ta on saanud väga hea panganduskogemuse, ta on professionaal.

Kes need võiks olla, sõltub suuresti sellest, kes on peaminister. Kui on Mart Laar peaminister, siis on Jüri Mõis rahandusminister ja Andres Lipstok majandusminister. Kui on Andres Tarand peaminister, siis on majandusminister Mihkel Pärnoja ja rahandusminister võib ka Mõis olla. On vähetõenäoline, et Kallas on peaminister.

Minu arvates võiks Lipstok majandusminister küll olla, ja samamoodi sobib ta ka rahandusministri kohale. Ma ei tea Jüri Mõisa võimeid sel kohal. Ta on küll tegudeinimene, kuid poliitikas n-ö mees metsast -- rahandusministeerium vajab etteotsa poliitikut, eelarve ümber on tarvis manööverdamist ning rahandusministeerium on see tasakaalustav element, mis hoiab riigi majandust koos. Võib-olla saab Mõisast hea rahandusminister, ma ei tea. Ent juba oli lehest lugeda, et riigi raha pannakse Hansapanka rohkem ja eeldatavasti siis Ühispangast tuuakse ära. Jumal hoidku selle eest, kui alustatakse intriigidega.

Hetkel kuum