Kristi Malmberg • 9. märts 1999 kell 22:00

Kolmikliit jagab kohti

Äripäeva andmetel soovib Reformierakond peale välisministri koha saada endale ka majandus- ja justiitsministri kohta. Varem on Reformierakond välja pakkunud, et erakonna liikmetest kandideerivad justiitsministri kohale Märt Rask ja Väino Linde ning majandusministri kohale Valve Kirsipuu, Rein Voog ja Andres Lipstok.

Mõõdukad tahavad loodavas valitsuses sotsiaalministri ja põllumajandusministri kohta. Sotsiaalministri kandidaadid on Eiki Nestor ja Marju Lauristin, põllumajandusministriks pürgivad talupidaja Jaak Hans Kuks ja endine minister Ilmar Mändmets.

Mõõdukad näeksid hea meelega välisministri kohal ka Rahvaerakonna esimeest Toomas Hendrik Ilvest, kuid sellega pole Reformierakond ja Isamaaliit nõus.

«Peame õigeks, et ministrikohad jaotatakse erakondade vahel võrdselt, sest jõud on omavahel praktiliselt võrdsed,» rääkis Reformierakonna peasekretär Heiki Kranich. «Kõik täpsem selgub konsultatsioonide käigus,» lisas ta.

Isamaaliit tahab peale peaministri koha saada ka rahandusministri ja haridusministri ametit. Rahandusministriks saab suure tõenäosusega endine Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis, kes on öelnud, et tahab tihendada koostööd riigi ja Balti riikide juhtiva finantsasutuse Hansapanga vahel. Haridusministrina on Isamaaliit pakkunud välja eesti rahva muuseumi direktori Tõnis Lukase.

Rahandusministriks soovivad saada ka Andres Lipstok ja Mõõdukate liige Ardo Ojasalu. Samas propageerib Ojasalu kuluaarides astmelise tulumaksu ideed, mida ei toeta ükski paremerakond.

Eile õhtul toimunud Isamaaliidu juhatuse koosolekul arutati küll valitsuse moodustamise põhimõtteid, kuid erakonna nõuniku Andres Herkeli sõnul on veel vara sellest avalikkust teavitada. «Protsess on lapsekingades, kõik sõltub edasistes läbirääkimistest,» rääkis Herkel. «Meie võime oma nõudmised paika panna ja seda teevad ka meie koostööpartnerid, aga enne avalikkuse teavitamist tuleb asjad omavahel selgeks rääkida.»

Rahvaerakonna peasekretär Indrek Kannik kinnitas eile, et ministriportfellide üle pole veel alustatud läbirääkimisi. «Praegu on see etapp, kus erakonnad määratlevad oma prioriteete selles osas,» märkis ta.

Hetkel kuum