Andres Reimer • 14. märts 1999 kell 22:00

Algab võidujooks jaanipäevale

Meelelahutusärimees Auris Rätsep investeerib kolm miljonit krooni, et meelitada 25 000pealine rahvahulk jaanipäevaks Haapsallu Paralepa randa.

Ta kavatseb Haapsalu linnapea Urmas Suklese abiga ehitada Paralepa randa merele 15 meetri kõrguse pürotehnikaga täidetud jaanitule. Paralepa jaanik oleks maailma kõrgeim ning viiks Rätsepa ja Haapsalu linna Guinessi rekordite raamatusse.

Rätsep kavatseb muinaseestlaste joogi- ja armuorgiat vürtsitada ameerikaliku lihagrillimisvõistlusega, et ligi meelitada Läti, Soome, Rootsi ja Venemaa turiste.

Rätsepa paarimees Tiit Terve korraldab kuni 600 võistlejaga lihaküpsetamist, kuhu ootab Eesti edukate ettevõtete võistkondi. Muusikalise poole pealt toetab jaanipäeva Soome rokidinosaurus Hurriganes.

Rätseb kavatseb Paralepa hiidjaaniku muuta tänavu rahvusvaheliselt tuntuks, et teenida kasumit uuel aastatuhandel. «Kui soomlased oskavad teenida jõuludega, siis miks ei võiks eestlased tulevikus jaanipäevast kasu lõigata,» ütleb Rätsep.

Otepää meelelahutusärimees, soomlane Risto Vuorinen sai mullu Otepää linnalt õiguse korraldada Pühajärve ääres kaks aastat järjest tasulist jaanipidu. Ta kandis mullu vihma tõttu suurt kahju, kuid kavatseb tänavu uuesti üritada. «Inimesi oli Otepääl murdu, kuid vihma kallas nagu oavarrest ja kõik sõitsid meist autodega mööda,» kirub Vuorinen läbikukkumist. «Meil oli nii hea programm ja nii sant ilm.»

Soomlane loodab tänavu edule, kuid jätab tõmbenumbri saladusse, kinnitades, et ta ei ürita midagi maailma suurimat. Eelmisel aastal oli magnetiks naiste kandmise võistlus ja ka tänavu pakub soomlane rammukatsumist paarisvõistkondadele.

Viljandi linnavalitsus seevastu hoiab meelelahutusärimehed jaanipäeval linnast eemal. Mulgid kulutavad 10 000 krooni linna eelarvest, et korraldada Lossimägedes vaba pääsuga jaanituli laulukoori ja rahvamuusikaansambliga. «Taidlejatel, kes saavad linna eelarvest toetust, lasub kohustus võidupäeval ja jaanitulel rahvast tasuta lõbustada,» räägib Viljandi linnavalitsuse haridus-ja kultuuriosakonna juhataja Katrin Mändmaa. Linna raha kulub võimendusele, transpordile ja dekoratsioonidele.

Hetkel kuum