Peep Sooman • 14 märts 1999

Hansapank toetab eramuehitust

Märtsi alguses alandas Hansapank eluasemelaenude omafinantseerimise määra 40 protsendilt 34 protsendile ostetava vara hinnast.

Kloostrimetsas eramurajooni ehitava OÜ Lepiku Kinnisvarahooldus tegevdirektor Kaarel Rohtla lausus, et omafinantseeringu osakaalu alandamine aitab majade müügile kindlasti kaasa. Rohtla sõnul on ettevõte laenanud pangalt 2 miljonit krooni, mille tagasimaksmisega on jänni jäädud.

«Kui kuus ühe maja müüme, siis oleme kuludega tasa, praegu veel me nii palju ei müü,» seletas ta. Omafinantseeringu osakaalu langedes ootan tublit huvi tõusu, kahe kuu peale müüme ühe lisamaja kindlasti, lubas Rohtla.

Ta tõdes, et kahe kuu jooksul üks maja lisaks müüa tähendab kuni 300 000 krooni suurust lisaraha. Lisaraha annab firmale võimaluse taas hakata pangale laenu maksma.

Maarjamäele uuselamurajooni rajava Maarjamäe Maja ASi juhataja Andres Aavik leidis, et tänu omafinantseeringu vähendamisele võib ettevõtte müüa kuus paar maja rohkem kui enne. Eelmistel kuudel müüs firma keskmiselt ühe maja kuus. «Ega ühe maja müügiga kuus hästi hakkama ei saa,» tunnistas Aavik. Nüüd loodame, et olukord hakkab paranema, lausus ta. Aaviku sõnul teenib Maarjamäe Maja ühe maja müügi pealt kuni 150 000 krooni. Võimalik, et sama suur tuleb igakuine lisaraha tänu omafinantseeringu vähendamisele, leidis ta. Aaviku hinnangul annab madalam omafinantseeringumäär inimestele võimaluse soetada ka kallimaid maju, tema sõnul on viimastel kuudel olnud huvi rohkem kui miljon krooni maksvate majade vastu väga väike.

Kloostrimetsas Kodu 2001 eramuprojekti teostava OÜ Wicom peadirektor Priit Vilba ütles, et Hansapank hämab ning tänavalt tulnud laenusoovija raha pangalt ikkagi ei saa. Aprillis hakkab tööle meie enda organiseeritud laenuprojekt, klientidele pakume Luksemburgi pankadelt saadud soodsat, kuni 10,5protsendilise intressimääraga laenu, sõnas Vilba.

Kinnisvarafirma Ober Haus ASi tegevdirektor Hindrek Leppsalu ütles, et tänu omafinantseeringu 6protsendilisele langusele kasvab ka kinnisvaraga tehtavate tehingute maht. Poolteist miljonit krooni maksva maja omafinantseeringu langus ligi 100 000 krooni võrra on inimestele väga tähtis, leidis Leppsalu. Samas on oluline odavamat eluaset osta soovivatele inimestele, kas omafinantseering on 60 000 krooni või nüüdne 50 000 krooni, selgitas ta.

Hetkel kuum