Tõnis Oja • 14 märts 1999

Oskar Lafontaine üllatas valuutaturge

Saksamaa rahandusministri Oskar Lafontaine'i ootamatu tagasiastumine neljapäeva hilisõhtul kergitas euro kurssi minutitega üle kahe USA sendi. Dollari kurss langes hoobilt 14,40 kroonilt 14,10 kroonile. Valuutaturgudel kerkisid spekulatsioonid, et Punase Oskari (Lafontaine'i hüüdnimi valuutadiilerite hulgas) igapäevaste surveavalduste lakkamine Euroopa keskpangale avab viimasele tee keskpanga olulisima rahapoliitikat kujundava instrumendi, repomäära alandamisele praeguselt 3,0 protsendilt.

Kui esimesed emotsionaalsed reaktsioonid olid möödas ja paljud asusid kasumit võtma, liikus dollar reedel taas ülespoole. Uuesti osutati tähelepanu Euroopa ja Ameerika majanduse erinevale olukorrale. Valitsuskriis Euroopa võimsaima majandusega riigis nõrgestab aga euro positsioone lähitulevikus veelgi.

Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg toonitas reedel (sõnavõtt oli kirjutatud enne Lafontaine'i tagasiastumist), et monetaarpoliitika muutus annab tööjõuturul vaid lühiajalist efekti, aga on ohtlik hindade stabiilsusele. Euroopa ühisraha loomise kõige olulisem eesmärk aga on Euroopas hindade stabiilsuse tagamine.

Hetkel kuum