14 märts 1999

Põhjala suurim piimakontsern

Kahe peale kokku on Taani piimakontsernide käive 58,3 miljardit Eesti krooni, millega see tõuseb maailma 12. ja Põhjala suurimaks meiereiks, kui Taani meiereide omanikud ja riigi konkurentsiamet kavandatud liitumise heaks kiidavad. Rootsi Arla käive on 22,6 miljardit ja Soome Valio oma 19,8 miljardit krooni.

Ühinemine tähendab seda, et Kløver Mælk sulandub endast tunduvalt suuremasse MD Foodsi. MD Foodsi nime all tegevust jätkava kontserni käive on kolm korda suurem kui Valiol ja üle kahe korra suurem kui Arlal.

Uue kontserni suurus sunnib Valiot ja Arlat tõsiselt oma tuleviku peale mõtlema. Soome Valiot ähvardab isoleeritus, sest Rootsi Arla sooviks samuti taanlastega koopereeruda. Valio ja Arla ühinemise läbirääkimised jooksid mullu sügisel ummikusse, sest Valio ei pidanud tookord liitumisega kaasnevaid häid külgi piisavalt veenvaks. Arla oli Valio seisukohas pettunud. Nüüd oleks Valio pettunud, kui Arla talle lõplikult selja keeraks ja taanlastega liituks.

Arla tegevdirektor Åke Modig ütleb, et Taani piimakontsernide ühinemine on Euroopa perspektiivist vaadatuna väga oluline, sest Euroopa piimatootjatel on ju vaba pääs teiste riikide turgudele. MD Foodsi ühinemiseelsest 49,5 miljardi krooni suurusest käibest andis 31,8 miljardit müük väljaspool Taanit, ja eriti tähtis turg oli Suurbritannia. Modigi sõnul on just MD Foodsi tugev positsioon välisturgudel see peibutis, miks Arla on huvitatud talle lähenemisest. On ju Arla ja MD Foods juba aastaid koos korraldanud müüki ja turustust, samuti on uuritud osalise liitumise võimalusi.

Taanis sünnib veel teinegi toiduainetööstushiiglane, kui Euroopa Liit kiitis pärast neljakuulist uurimist heaks Danish Crowni ja Vestjyske Slagterieri ühinemise, mille tulemusel tekib Euroopa suurim seakombinaat.

Autor: DI

Hetkel kuum