15 märts 1999

Läti pangad on likviidsed

Tverijons väljendas imestust Svenska Handelsbankeni asepresidendi Bo Kraghi Läti pangasüsteemi puudutava kriitika üle. «Ma ei usu superekspert Bo Kraghi levitatud valedesse,» ütles Tverijons. «Keegi peaks meenutama Bo Kraghile, et peaaegu kõik Skandinaavia pangad said 1992/93 suuri kahjumeid, aga suutsid taas toibuda.»

Tverijonsi sõnul on suuremad Läti pangad täitnud keskpanga kehtestatud kümneprotsendilise kapitali adekvaatsuse nõude. «Kõikide pankade auditeeritud tulemused on valmis 1. aprilliks ning ma usun, et suuremate pankade keskmine kapitali adekvaatsusprotsent on umbes 15,» ütles Tverijons. Möödunud aastal oli Läti pankade kapitali adekvaatsus 25--30% ehk kaks korda suurem kui keskpanga nõue.

Läti pangandussüsteemi mullune konsolideeritud kahjum võib ulatuda 100 miljoni lati ehk 2,36 miljardi Eesti kroonini, ütles Läti pangaliidu president. Pankade esitatud esialgsetel andmetel oli kogukahjum 30 miljonit latti ehk 708 miljonit Eesti krooni.

Rigas Komercbanka üksinda võib anda kahjumist 40 miljonit latti ehk 944 miljonit krooni.

Rietumu Banka on teatanud auditeeritud kahjumiks 12 mln ja Latvijas Unibanka 15 mln latti.

Läti Pareks-pank on teatanud, et soovib osta suurema osa tegevuse lõpetanud Rigas Komercbanka laenuportfellist. Pareks-pank on teinude seda ennegi, võttes 1995. a üle osa pankrotistunud Banka Baltija krediidiportfellist.

Autor: BNS

Hetkel kuum