Pankade tulemused vastasid ootustele

Kauplemine Tallinna börsil jäi eile vaatamata pankade suhteliselt positiivsetele veebruari majandustulemustele väheaktiivseks. ÄP indeks sulgus börsisüsteemi 14,91 miljoni kroonise päevakäibe juures 0,31 protsendiga miinuspoolel, 347,41 punktil.

Hommikul avanes turg tõusvalt ja pärast esimest 30 kauplemisminutit kerkis ÄP indeks eilsele kõrgeimale tasemele 352,98 punktil (+1,3% reede õhtuga). Pärast Londoni börsi avanemist pöördus turg aga likviidsemate aktsiate vedamisel langusele. Telekomi aktsia avanes Londonis 106,35 kroonil ja liikus päeva jooksul vaikselt allapoole.

Pankade keskpäeval avaldatud veebruari kasumid aktsiaturul eufooriat ei tekitanud. Nii Hansapanga 41,1 kui Ühispanga 10,1 miljoni kroonine kuukasum vastasid laias laastus investorite ootustele. Hansapank tõestas, et jaanuarikuine 32,5 mln kr kasumit polnud juhus. Kogutuludest suurima osa, 41,1% moodustas intressitulu ehk siis tulu nn traditsioonilisest pangandustegevusest, näidates teatava stabiilsuse saavutamist.

Kuigi Ühispanga 10,1 mln kr kasumit jäi osa analüütikute ootustele pisut alla, lisandub siia (nagu Optiva panga kasumile) puht psühholoogiline lisaväärtus üle mitme kuu taas kasumisse jõudmise kujul. Hansapangaga võrdluses peab lisaks arvestama, et Ühispanga bilansi- ja laenuportfelli maht on märkimisväärselt väiksemad.

Tõusujoones jätkasid taas tööstusaktsiad. Sektori liidrid Norma ja Merko Ehituse aktsia tegid päevaga vastavalt 4,8- ja 8,6protsendise tõusu. Ühtlasi oli Norma aktsia eile enimkaubeldud, ja seda nii käibelt (3,84 mln kr) kui ka tehingute arvult (59 tehingut).

Norma aktsiat suruvad ülespoole ettevõttega seotud isikute vihjed, mille kohaselt on ettevõttel viimasel ajal läinud väga hästi. Veidi ettevaatlikuks teeb nende samade isikute järsku kasvanud aktiivsus. Kahjuks ei ole ajakirjandusele tehtud avaldusi seni kinnitatud ametlike (börsi)teadetega. Ka börs, kes vahetevahel on asunud jõuliselt investorite kaitsele, pole seekord mingil põhjusel pidanud vajalikuks investorite võrdsuse eest seista.

Hetkel kuum