15. märts 1999 kell 22:00

Tööriistad lahkuvad teadmata suunas

Ehitustarvete rentimisega tegelevasse ASi Scanlift tuli Harri Heeriku passi esitanud mees eelmise aasta 17. novembril sooviga rentida tellinguid. Peale passi esitas ta ASi Renover volikirja ja B-kaardi koopia.

Et mees firmalt üle 50 000 krooni maksvad tellingud rentimise asemel välja pettis, selgus kahe nädala pärast, kui ASile Renover saadeti vahearve. Renover eitas seotust nii arve kui võltsitud volikirjaga.

Samal päeval, kui pettur rentis tellingud Scanliftist, tekitas ta mitmesaja tuhande kroonise kahju ka ASile Ehitustööriist. Ta esitas taas ASi Renover dokumendid ja väitis, et vajab tellinguid Tallinnas Angerja 11 asuva maja juures.

Pettus tuli ilmsiks alles kuu aja pärast, kui AS Ehitustööriist saatis kliendile vahearve. Kontrollimisel selgus, et Angerja 11 ei käinud mingeid ehitustöid.

Kolmanda teadaoleva pettusena rentis Harri Heeriku passi kasutanud mees selle aasta 18. veebruaril ASist Tööriistarent 30 000 krooni maksva elektrigeneraatori. Seadme pidi ta viima nädalaks Heldre elamurajooni Viimsis. Ka sellel korral esitas ta ASi Renover garantiikirja.

Kontrollimisel selgus, et võltsitud passi omanik Harri Heerik elab Tartus. Teda tundvate inimeste sõnul olevat tegu viinamehega, kes juba mitu passi rahaks teinud.

Tegime kõik endast oleneva, et pettust ära hoida. Kuigi mees esitas meie hea koostööpartneri dokumendid, nõudsime temalt siiski passi ja firma volikirja. Unustasime vaid üles kirjutada auto numbri, mis renditud tellingud ära vedas.

Tegemist oli osava petturiga, sest meie töötajatel ei tekkinud mingeid kahtlusi. Mees näis ehituse asjatundjana, rääkis veenvalt, kuhu ja milleks tellinguid vajab.

Edaspidi kavatseme ettevõttesse üles seada kaamerad, et hiljem saaks vajadusel rentija isiku tuvastada. Ka vahetame me rendifirmadega enam informatsiooni probleemsete klientide kohta ja usaldame vähem Eesti passi.

Pettus, väljapressimine ning vargus, mida ei saa määratleda, jäävad hüvitamata.

Pettuse ohtu võib vaadelda ka kui tegevusega seotud äririski, sest selge piiri tõmbamine spekulatiivse ehk äririski ning puhta ehk kindlustatava riski vahel on raskendatud.

See piir sõltub suuresti kindlustusseltsi tööpõhimõtetest ning kliendipoliitikast, üldiselt aga pettuse vastu ei kindlustata.

Rendifirmadel oleks soovitatav kliendi tausta ja volituste uurimise kõrval jälgida, kas ehitusobjektil, kuhu seadmed on plaanitud, on ehitustöödel või töövahenditel ja seadmetel kindlustuskate.

Võltsitud pass

Pettuse ohver ASi Ehitustööriist tegevdirektor Peter Lind lubab selle võltsitud passi esitaja leidmise eest korraliku vaevatasu.

Hetkel kuum