Inno Tähismaa • 15 märts 1999

Ühispanga jaoks läheb laenu võtmine kallimaks

Ühispank teenis esimese kahe kuuga kasumit 10 mln krooni, Hansapank aga 74 miljonit krooni. Eelmisel aastal jäid mõlema panga kontsernid kahjumisse, Ühispanga kahjum oli 383 miljonit ja Hansapangal 61 miljonit krooni.

Ühispank peab maiks tagasi maksma 1,875 mld krooni väärtuses välislaene, millest esimene osa tasuti eelmisel nädalal. 6. maiks tuleb aga tasuda 1,3 mld krooni, milleks pank kavandab uut sündikaatlaenu 1,1 mld krooni ulatuses. Laenu tähtaega ja täpseid tingimusei ei soostunud Ühispanga asepresident Ülo Suurkask eile veel ütlema.

Ühispanga viimase, 780 miljoni kroonise euro-laenu intress oli 6,5 protsenti, mis on võrreldes eelnevate laenudega paari protsendi võrra kõrgem. Peale selle on laenuandja seadnud tingimuseks, et ta saab valida, kas nõuda laenusumma sisse pärast ühe või kahe aasta möödumist. Hansa Investeeringute ASi peaanalüütiku Toomas Reisenbuki väitel on see Ühispangale kahjulik tingimus, sest pangal on keeruline tulevikuks plaane teha.

Hansapanga finantsdirektori Erkki Raasukese sõnul on ta veendunud, et Ühispank suudab välislaenud tagasi maksta. «Iseasi on, milline on selle hind. See aga mõjutab kasumiaruannet,» märkis Raasuke. Hansapank peab sel aastal tagasi maksma välislaene 80 mln krooni väärtuses.

Reisenbuki väitel pole Ühispank võimeline praeguste arengusuundade juures erilist kasumit teenima. Ta avaldas lootust, et Ühispanga suur strateegiline investor SEB suudab panna panga paremini tööle.

Ülo Suurkask ütles eile, et Ühispank ei kavatse laenu baasintressi praeguselt 18 protsendilt langetada. Samas langetas pank eelmisel nädalal hoiuste intresse keskmiselt 3% võrra. Seega suurenes panga intressimarginaal ja pank teenib kõrgete laenuintresside tõttu enam kasumit.

Suurkase sõnul näevad Ühispanga analüütikud jätkuvalt ettevõtete raskusi laenuturul ja kinnisvarahindade kukkumist, mistõttu Ühispank ei ole valmis laenuintressi langetama.

Selle aasta jooksul on laenuintresse mitmel korral langetanud Hansapank, kelle laenude baasintress on täna 14,75% ehk Ühispanga omast üle 3% võrra madalam.

Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke põhjendas intresside langetamist vajadusega kaasa minna majanduskeskkonna arenguga. «Kontoripindadesse laenuraha niipea ei jõua, kuid eraisikute kinnisvarasse jõuab päris palju. Me ei näe, et kinnisvara hinnad langeksid,» ütles ta.

Tänu kõrgemale laenuintressile võib Ühispank Toomas Reisenbuki hinnangul kaotada Hansapangale kliente. Suurkask aga kinnitas, et intresside hoidmise tulemusel Ühispank turuosa ei kaota. «Meie turuosa ei vähene, kui anname laenu klientidele, kes seda tagasi maksta suudavad,» ütles Suurkask.

Ehitusettevõtte Inlook Balti OÜ tegevdirektor Antero Aronija ütles, et kõrged intressid ei sunni tema juhitavat firmat veel panka vahetama. «Meil on odavamat raha peal, kui pank suudab pakkuda,» rääkis ta.

Aronija sõnul on Ühispanga suurim nõrkus infotehnoloogiline tase, mis pole pärast Tallinna Pangaga liitumist veel korda saanud.

Aronija hinnangul ei läheks panga vahetus ettevõttele rahaliselt palju maksma, ent lepingute ja rekvisiitide ümbertöötamine tähendaks neljale inimesele kahte töönädalat.

Hetkel kuum