Tõnis Oja • 16. märts 1999 kell 22:00

Dow käis üle 10 000 punkti

Uudis Euroopa Komisjoni tagasiastumisest kukutas euro kurssi dollari vastu peaaegu ühe protsendi võrra. Aasia turgudel langes euro 1,0815 dollarini, mis tegi dollari kursiks 14,4675 krooni. Euro lähenes taas oma lühikese ajaloo madalaimale tasemele, mis saavutati 5. märtsil (1,0780 EUR/USD).

Euroopa turgude avanedes hakkasid turud juba olukorda ümber hindama ja euro kurss hakkas dollari suhtes tõusma. Kahe rivaalitseva valuuta tausta iseloomustasid ühelt poolt tugev majanduskasv (USA) ja teiselt poolt poliitiline ebastabiilsus (Euroopa). Samas aga mõisteti, et valuuta on siiski majanduse, mitte aga poliitika tööriist. Lisaks pole Euroopa Komisjonil eurotsoonis kontrolli ei monetaar- ega ka fiskaalpoliitika üle. Positiivse poolena nähti ka asjaolu, et eurooplased on valmis süsteemi korruptsioonist puhastama. Ühendriikide turu avanedes oli USD langenud juba 14,3360 kroonini. Samas pelgasid investorid agressiivselt dollarit müüa. oodati Dow Jonesi tööstuskeskmise jõudmist üle 10 000 punkti taseme. Täpselt 20 minutit pärast New Yorgi börsi avamist see juhtuski. Dow jõudis 10 001,78 punktini, siis hakkasid aktsiate hinnad kiiresti langema.

Eile õhtul oli dollari kurss 14,320 krooni.

Hetkel kuum