16. märts 1999 • 1 min
Jaga lugu:

Euroopa Liit kirjutab Eestile ette, mis on piim

Alla 3,5protsendilise rasvasisaldusega piimasid ei või siis enam piima nimetuse all müüa, ütles põllumajandusministeeriumi põllumajandusosakonna juhataja kohusetäitja Ivar Sikk.

3,5protsendiline piim jaguneb veel standardseks, milles puuduvad lisaained, ning mittestandardseks, kus võib kasutada maitseaineid.

Poolrasvaseks piimaks hakatakse nimetama senist 1,5--1,8protsendilise rasvasisaldusega piima.

1,8--3,5 protsendi vahel kõikuva rasvasisaldusega piima ei näe eurostandardid üldse ette.

Siku sõnul näitas Eesti piimatöötjate seas tehtud uuring, et ELi nõuetele vastava piima tootmiseks tehnoloogilisi ümberehitusi teha ei tule.

Piimatootjate kinnitusel tarbitakse Eestis peamiselt 1--2,5-protsendilise rasvasisalduse vahemikku jäävat piima, mida 49 200 tonni suurusest joogipiima toodangust joodi mullu 28 000 tonni.

Eesti vajadus piima nimetuste ja standardite muutmiseks üleminekuperioodil selgub edasistel läbirääkimistel.

Eestis on joogipiima standardid kehtestanud piimaliit, kuid järgmisest aastast reguleeritakse seda uue toiduseadusega.

Autor: BNS

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt