Sirje Niitra • 16 märts 1999

Norma pöördub lääne poole

Ainsana Norma juhtkonnast Tallinna jäänud tootmisdirektor Ivar Aasa ütles, et ettevõtte juhid külastavad Rootsis oma ammust koostööpartnerit Saabi tehast.

Norma Grupi nõukogu esimees Jüri Käo ütles, et ettevõtte areng on seotud lääne turuga ja suur osa Norma töötajaid tegeleb praegu sellega, et Euroopas tootmismahte kasvatada. Käo kinnitusel on Norma omanikud püstitanud eesmärgi hoida olemasolevat turuosa Venemaal ja suurendada turgu läänes. Norma Grupp soovib Käo sõnul Venemaa riski tootmistegevuses vähendada.

Norma juhataja Peep Siimon lubas enne komandeeringut, et nädala teisel poolel on ettevõtte kohta oodata häid uudiseid.

Juba pikemat aega on spekuleeritud Norma võimaliku müügi teemal Rootsi suurele autotarvikute tootjale Autoliv AB.

Autolivi avalike suhete juht Mats Otman ütles eile, et kuigi firmal pole Norma ostmise järele vajadust, on mõnes riigis neile huvi pakkuv väiketootja ka ära ostetud. Ta lisas, et Norma-taolised väikesed ettevõtted pole kuigi elujõulised. Küsimuse peale, kas Norma huvitab Autolivi, vastas Otman: «See võib meie huvi olla küll.»

Otman ütles, et Autoliv ei sulge ust ühegi autotarvikute tootja ees ja ettevõtteid, kes nendega ühel või teisel viisil koostööd teha soovivad, on paljudes riikides. Norma teeb praegu Autolivile väikestes kogustes allhankeid.

Jüri Käo kinnitusel pole mingeid müügiläbirääkimisi Autoliviga kunagi peetud ja seda ei toimu ka praegu.

Norma aktsia hind langes eile Tallinna börsil 0,5 protsenti ja aktsia sulgemishind oli 19,5 krooni. Käo põhjendas aktsia kuu aega väldanud tõusu börsil ettevõtte majandustegevuse stabiliseerumisega poole aasta jooksul. «Ju siis polnud analüütikud seda varem lihtsalt tähele pannud,» märkis Käo.

Hansapank Marketsi maakler Lauri Lind ütles, et Norma aktsiat ostetakse eriti palju Saksamaal. Sakslased on Norma ja Merko aktsiate vastu kogu aeg suurt huvi ilmutanud, viimasel ajal on välismaal teisigi investoreid lisandunud, rääkis maakler.

Aktsia suurt hinnatõusu põhjendas Lind Venemaa riskide vähenemisega. Tema hinnangul oli aktsia hind 11--12 krooni tasemel alahinnatud. «Ei usu, et oodatav uudis omanikuvahetust tähendab, pigem võib see uute tellimustega seotud olla,» lausus Lind.

Norma turvavööde suurim ostja Togliatti autotehas AvtoVaz on selle aasta alguses vähendanud võlga Normale 50 miljoni krooni võrra. AvtoVaz võlgneb Normale veel 129 miljonit krooni.

Hetkel kuum