Silva Männik • 17 märts 1999

Lätlased ostsid 10% Eesti Gaasist

Eesti Gaasi aktsiate ostust teatas Itera Latvija eile. Baltic Republics Fundi käes olnud aktsiate müüki kinnitas eile BNSile ka BRFi nõustava Hansa Investmentsi tegevdirektor Piret Raudsepp.

Väärtpaberite keskdepositooriumi andmetel on suuremad tehingud Eesti Gaasi aktsiatega toimunud 1. märtsil, mil omanikku vahetas 1,140 mln aktsiat kokku 35,34 mln krooni eest. Ühe aktsia hind tehingus oli 31 krooni, mis on oluliselt kõrgemal tavatehingute 15--20 kroonist. Sama hinnaga müüdi 22. veebruaril 6,76 mln krooni ja 26. veebruaril ligi miljoni krooni eest Eesti Gaasi aktsiaid.

Eesti Gaasi juhatuse esimees Arne Saar on praegu puhkusereisil välismaal ega teadnud eile õhtul Itera aktsiaostust midagi. Ta ütles, et osaluse omandamise põhjus võis olla aasta algul kehtima hakanud Eesti Gaasi ja Itera vaheline gaasitarne leping. Itera tegeleb Vene maagaasi vahendamisega suurtarbijatele.

Eesti Gaasi pressiesindaja Marika Saarna-Siimann ütles, et Itera Eesti Gaasi juhtkonda aktsiate ostmisest ei teavitanud. Ka Saarna-Siimanni sõnul võib Itera huvi Eesti Gaasi aktsiate vastu olla tingitud sõlmitud gaasitarne lepingust. «Järelikult on see nende koostöösoovi edasine väljendus, kui nad ostavad meie aktsiaid,» lausus ta. Viidates lepingutingimuste konfidentsiaalsusele, keeldus Saarna-Siimann ütlemast, kui suures mahus Itera Eestisse gaasi tarnib. Teine Eesti Gaasi partner gaasi tarnimisel on Gazprom.

Eesti Gaasi aktsiatest kuulub pärast ostutehinguid Ruhrgasile 32%, Gazpromile 31%, Nestele ja Itera Latvijale 10%, väikeaktsionäridele 17%.

Jaanuaris suurendas oma osalust Eesti Gaasis Saksa Ruhrgas, kes ostis riigilt 11,38% firma aktsiatest 54,1 mln krooni eest. Teine suurinvestor, Vene Gazprom, loobus nende aktsiate ostmisest.

Hetkel kuum