Toomas Truuverk • 22. märts 1999 kell 22:00

Börs jäi eile väheaktiivseks

Tallinna börsi päevakäive kukkus eile taas allapoole kümne miljoni krooni piiri -- registreeritud 155 tehingu kogukäive oli 7,19 miljonit krooni.

Suures osas vaikselt tõususuunas arenenud turule liikus vastu Telekomi aktsia, mille 1,86protsendine langus vedas ka ÄP indeksi börsi sulgemishetkeks miinuspoolele. ÄP indeks lõpetas börsipäeva 341,85 punktil, s.o 0,23% madalamal reedeõhtusest sulgemistasemest.

Telekomi languse määras maaklerite sõnul eile ära välisturgudel toimuv. Londonis tegi aktsia eile hommikul kiire kukkumise. Poolteist tundi enne börsi sulgemist liikus aktsia hind Londonis 102,5 ja 105,0 kr vahemikus. Eestis on investorid Telekomi tütarettevõtete positiivsete majandustulemuste mõjul asunud ostupoolele. Samas ei usuta, et täna avaldatavad Eesti Telefoni möödunud aasta majandustulemused rahvusvahelises plaanis aktsia hinda oluliselt mõjutaks ja seega pole kiireid liikumisi oodata ka Tallinnas.

Kohalikul aktsiaturul valitseb hetkel aga mõõdukas optimism, mis lubab just väliskeskkonnast vähem mõjutatud aktsiate tõusu. Eile kerkisid suuremate tõusjate edetabeli tippu mõlema börsil kaubeldava ehitusfirma aktsiad. EMV aktsia kerkis korraliku 338 280kroonise päevakäibe juures 7,78% võrra. Merko aktsia esines rahulikumalt, tehes 24 100kroonise päevakäibe juures vaid 3,6protsendise tõusu.

Ehitussektori edukus viimasel ajal on suuresti seotud tärganud lootustega, et intresside alanemine ja laenutingimuste lihtsustumine lükkavad ehitusturu taas käima. Eile teatas hoiuseintresside alandamisest keskeltläbi 1% võrra Ühispank. Arvata võib, et kui finantsolukord vähegi lubab, tuleb Ühispangal õige pea alandada ka laenuintresse.

Investeering ehitusaktsiatesse on hetkel siiski seotud küllalt kõrge riskiga, sest sektori positiivne areng pole sugugi garanteeritud. Ka ajalises perspektiivis hinnatuna on investeering EMV ja Merko aktsiasse kindlasti mäng pikaajalise võidu peale.

Hetkel kuum