25. märts 1999 kell 22:00

Ühispank: Hansapanga automaadist peteti raha välja

Keevallik ütles, et eelmise aasta lõpupoole võeti Hansapanga automaadist välja sularaha nii, et klaviatuurile oli asetatud lisaklaviatuur, mis registreeris vajutatud PIN-koodi ning automaadi kaardisuudmesse oli pandud seade, mis salvestas kaardil oleva info ning lasi kaardi kloonida.

«Sellest oli mullu pangandusringkondades palju juttu,» lisas Keevallik. «Nii et põhimõtteliselt on võimalik pangaautomaadist raha välja petta, karta tasub seda kindlasti,» ütles ta.

Majanduspolitsei juht Veljo Aleksandrov ütles, et ei soovi pangaautomaatide pettusi kommenteerida. «Praegu ei ole aeg selleks veel küps,» ütles ta.

Hansapanga IT juht Tõnis Sildmäe ütles, et Eestis ei ole pangaautomaatidest raha välja petetud. Pangaautomaat on tark aparaat, mis peab ühendust pangaga ning seetõttu ei saa sealt valed inimesed võõralt kontolt raha võtta, ütles ta. «Pangaautomaat jälgib ise ennast, tal on pangaga keeruline infovahetus,» selgitas Sildmäe. «Automaat ei hakka heast peast raha välja andma,» lisas ta.

Sildmäe rääkis siiski, et USAs paigaldasid noored häkkerid tänavale pangaautomaadi ning panid sinna ka raha, ja kui inimene pani oma kaardi automaati, salvestas see kaardil olevad andmed, ka PIN-koodi ning automaadi ülesseadjad said selle abil toota kaartide kloone ning nendega raha välja võtta.

«Me ei ütle inimestele, et nad peaks kartma pangaautomaatide pettusi, kuid valvsad olema kutsume neid üles küll,» lisas Sildmäe.

Hansapanga avalike suhete juht Kristi Liiva ütles, et on kaks võimalust vältida sedalaadi elektroonikaga seotud pangaautomaadi pettusi.

«Pangaautomaatidele on suunatud videovalve ja kui midagi kahtlast märgatakse, saab järele vaadata automaadi juures,» selgitas Liiva. Teine võimalus on, et kliente teavitatakse, mismoodi automaat täpselt välja näeb ja kui klient märkab midagi kahtlast, informeerib kohe panka.

Soomes kadus sügisel pangaautomaadist 200 000 marka, kahtlustatavad pidas mõni päev tagasi kinni Rootsi toll. Kahtlusalused on kaks Eesti kodakondsuse, aga vene nimega meest, kelle autost leiti agregaadid, millega saab pangakaarte lugeda ja kopeerida. Mehed väitsid, et ei tea, kuidas agregaadid autosse sattusid.

Soome Iltalehti kirjutas, et samad mehed võisid Helsingis sularahaautomaadist võtta üle 200 000 marga (520 000 kr). Iltalehti andmetel kahtlustatakse mehi kuuluvat Vene maffiasse.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum