Saksa prügifirma SKP vallutab Eesti jäätmekäitlust

Veebruaris omandas SKP osaluse Viljandi Linnahoolduse ASis. Mullu juulis tegi SKP osaluse omandamist otsustanud komisjoni liikmetele välja Saksamaa-sõidu, kinnitas sama komisjoni liige, Viljandi teedevalitsuse juhataja Allan Allik. «Tutvusime Rostockis prügimajandusega,» ütles ta.

Komisjoni liikme, Viljandi Linnahoolduse juhataja Aivar Sülla sõnul oli Viljandis tegu aktsiate suunatud emissiooniga SKP-le. «Sisulist konkurssi ei toimunud,» rääkis Sülla ja lisas, et peale SKP kaaluti veel ühe kohaliku firma võimalust.

Jaanuaris käis SKP kutsel Saksamaal Pärnu linna kõrgetasemeline delegatsioon eesotsas linnapea Vello Järvesalu ja linnavolikogu esimehe Märt Merega. Mere sõnul kandis SKP vaid vastuvõtukulud.

«Aktsiakapitali laiendamine välistab konkursi korraldamise,» seletas Mere, kes on ühtlasi ASi Pärnu Kommunaal haldusnõukogu esimees. Ta ütles, et sellise variandi pakkus neile SKP. «Praegu käivad läbirääkimised, lepinguni jõuame tõenäoliselt sügiseks,» prognoosis Mere.

Küsimusele, miks käivad läbirääkimised vaid SKPga, vastas Mere, et teised konkurendid ei ole tulnud end pakkuma. «Näiteks Ragn-Sells pole poole sõnagagi uurinud, mis plaanid meil üldse on.»

Veebruaris ostis SKP enamusosaluse OÜs Kärdla Kommunaal. Hiiumaal kasutati teist skeemi.

Eelmise aasta lõpus omandas linna 90% osaluse Kärdla Kommunaalis 300 000 krooni eest ettevõtte juhataja Andres Bürkland. «Mina raha mängu ei pannud,» tunnistas Bürkland. «Mina vaid vahendasin aktsiate liikumist SKP-le.»

Bürklandi kinnitusel jõudis SKP nende huviorbiiti eelmise aasta suvel. «Meie spetsialiste on lubatud Saksamaale tutvumisreisile viia,» rääkis Bürkland.

ASi Ragn-Sells Eesti juht Rein Leipalu ütles, et ta mõistab, miks SKP just sellist taktikat kasutab. «Neil on odavam ja lihtsam osta kokku osalusi jäätmefirmades kui alustada nullist,» selgitas Leipalu.

Ragn-Sells Eesti pressiesindaja Hardi Kinnase sõnul on kohalike kommunaalfirmade juhid rahul sellega, et SKP jätab juhtkonna paika. «Ragn-Sells tooks firmasse uut elujõudu,» rääkis Kinnas.

SKP ametliku esindaja Kalju Kartau andmeil tegutseb Eestis üheksa SKP osalusega ettevõtet. «SKP arendab suhteid kohalike omavalitsustega,» kinnitas Kartau laienemishuvi. Omavalitsused otsivad tema sõnul SKP kui tuntud soliidse firma ise üles.

Kartau lükkas ümber väite, nagu kuuluks SKP strateegia hulka otsustajate sõidutamine Saksamaale. «SKP on pakkunud võimalust tutvuda nüüdisaegse jäätmetöötlusega,» rääkis Kartau. Ta kinnitas, et Tallinna prügila konkursi komisjoniga pole SKP-l pistmist olnud. «Samuti pole SKP kutsunud Tallinna linnavalitsuse liikmeid ega linna kommunaalosakonna inimesi Saksamaale,» lisas Kartau.

ASi Tallinna Prügila juhataja Tarmo Kari sõnul ei pruugi ettevõtte nõukogu oma tänasel istungil teha lõplikku otsust Jõelähtme europrügila investori leidmiseks. Kari andis eelmise nädala Eesti Päevalehes mõista, et parimad võidu väljavaated on SKP-l ja Prantsusmaa firmal Onyx.

Hetkel kuum