Turg püsib rahulik ja hinnad langevad

Kauplemisaktiivsus Tallinna börsil jäi eile, nädala esimesel kauplemispäeval tagasihoidlikuks -- börsisüsteemi kogukäive küündis registreeritud 133 tehingus napi 9,84 miljoni kroonini. Turuosalistel paistab puuduvat nägemus, mis suunas aktsiate hinnad lähiajal liiguvad.

Situatsioon, kus pärast kiiret tõusu investorid hoolimata positiivsetest uudistest ei usu aktsiahindade edasist tõusu, on küllalt tavapärane. Tuleneb see suuresti psühholoogilistest põhjustest ja uueks tõusuks valmisoleku tekkimine vajab muude tingimuste samaks jäädes vaid aega.

Seni, kuni kauplemisaktiivsus börsil on väike, tiksub ka börs vaikselt allapoole. Börsi praegust aktiivsust mõjutab jätkuvalt sõda Kosovos. Seni mingeid silmaga nähtavaid edusamme tekkinud kriisis saavutatud ei ole ja see surub investorid äraootavale positsioonile.

Mõnevõrra üllatav, teisalt aga kindlasti positiivne märk on, et kui viimastel päevadel avaldatud mitme positiivse uudisega ei kaasnenud kohest hinnatõusu, ei rutanud investorid oma positsioone likvideerima. See näitab, et suur osa investoreid peab ka viimase kahe kuu märkimisväärse hinnatõusu järgset taset liialt madalaks aktsiate müümiseks. Positiivset tausta lisab majanduskeskkonnale kindlasti Ühispanga kroonilaenu intresside alandamine eile.

Ühegi aktsiaga Tallinna börsil eile olulisi muutusi ei toimunud -- 2,79 mln krooniga oli enimkaubeldud Hansapanga aktsia. Veidi üllatavalt ei kaubeldud eile üldse Tallinna Kaubamaja ja Merko Ehituse aktsiaga.

Taas leidis aga elavat huvi börsi vabaturul kaubeldav EVP -- päevakäive tõusis 23 tehingus 1,6 mln kroonini. EVP hinna üks ja ainus mõjutaja hetkel on eile välja kuulutatud Hüvitusfondi XIII emissioon. 12.--14. aprillil müüb Hüvitusfond Eesti finantsinstitutsioonidele 30 mln kr väärtuses obligatsioone. EVPdes arvestatakse hind EVP kaalutud keskmise hinna alusel viimasel kuul. Hetkel oleks kaalutud keskmine hind 0,263 kr ja teeks ühe obligatsiooni hinnaks 365 EVPd.

Hetkel kuum