31 märts 1999

Postimaja viib muinasjutumaale

- tellija: AS Eesti Post

- arhitekt: Meeli Truu (AS Nordprojekt)

- sisearhitekt: vLoomet Raudsepp (AS Nordprojekt)

- üldmaksumus: 173 mln krooni

Eesti esimene postikeskus muutub sisenejate silmis muinasjutulossiks.

Jaanuari lõpul avatud keskus on eripäraselt valgusküllane. Vestibüül ulatub läbi nelja korruse ning seda katab eest ja ülalt klaas.

Sisustus on suuresti kokku pandud Eestis toodetud mööblist. Värvidest domineerivad hallid, sinised ja valged pooltoonid. Kontrastiks tumedad metallstruktuurid säravate roostevabast terasest detailidega. Kui trepihallis on kasutatud kalleid materjale: põrandatel ja treppidel graniitplaadistus ja roostevabad piirded, siis töötlemis- ja personaliruumid on lihtsa pretensioonitu välimusega.

Peale postitöötlemiskorpuse on majas kontoripool, tolliterminali ruumid, avar söökla ning moodsa sisustusega koolituskeskus.

sisearhitekt | taevogans | Taevo Gans | Stuudio GaDis

Hoonesse sisenedes satud kohe suurejoonelisse trepihalli. Keskust läbib selge skeem: alumistel korrustel posti sorteerimise saalid ning tööliste olmeruumid. Ülemistel administratsioon ja tehniline personal.

Palju on avatud konstruktsioone: talad, ventilatsioonitorustikud. Need sobivad tervikuga. Suurtes saalides hakkab silma ülimalt kaasaegne töötlemistehnoloogia ja selle kõrval kaootiline ning amortiseerunud vana mööbel. Jääb mulje, et raha sai äkki otsa ja paigaldada tuli see, mis parasjagu kätte juhtus.

7 punkti

konkurent | ulokukk | Ülo Kukk | RaPos juhatuse esimees

Peasissekäik jätab Eesti Postist mulje kui võimsast ja tugevast ettevõttest. Sisened nagu kirikusse, kus tunned end väikese inimesena, kes mööda suurt treppi võib pääseda jumala juurde. Kindlasti motiveerib selline pompöösne ja ilus sissekäik töötajaid.

Klienditeenindus pole eriti sõbralik. Tegu on kõrge ruumiga, kuhu pääsemiseks tuleb keerata nurga taha. Sisenedes hakkab kohe silma elektrikilp. Kliendi silma alt võiks selle ära peita. Saali kõrge lae võiks ka allapoole lasta. Kliendina paneksin väga madala hinde, töötajana kindlasti kõrgema.

4 punkti

külastaja | matimartson | Mati Märtson | Üponor Eesti müügijuht

Tundub, et fuajeed tehes on taotletud sarnasust muinasjutulossiga. Üles viib tohutu trepp ja nii tunned ennast pisikese inimesena, kes hakkab minema üles sellest suurest trepist suurte inimeste juurde. Teine korrus meenutab pisut Ameerika vanglaid, mis on filmidest nähtud: pikk koridor, nimedega kongid ääres. Mõne koha pealt tundub, nagu oleks maja pooleli jäänud: juhtmed ja torud avali. Söökla on mõnus, puhas ja valgusküllane. Kui seal kujundust veidi huvitavamaks teha, võiks see sobida üldkasutatavaks restoraniks.

6 punkti

Postikeskuse muudab muinasjutuliseks klaasi- ja valgusküllane vestibüül.

Hetkel kuum