Kadi Heinsalu • 4. aprill 1999 kell 22:00

Arvutiosade maksupettus politseis

Märtsis tollilaos pettuse avastanud maksuameti revidentide hinnangul võib kahju olla oluliselt suurem, sest pettuseskeemis osalejate lõplik arv pole teada. Lasnamäe tollilaos läbi viidud kontroll selgitas maksuameti pearevidendi Enrico Aava sõnul, et pettuses osalenud firmade grupi deklareeritud kauba hind ei vasta tegelikkusele.

Aava sõnul on esialgu kahtluse all kuus firmat, kuid nende arv võib olla suurem. Arvutiosasid kasutatakse käibemaksupettuses üsna tihti, kuna need on Aava sõnul ideaalne käibemaksupettuse kaup -- väike, aga kallis.

«Karpides olid dokumentides kirjeldatud arvutiosade asemel kasutatud ja defektsed arvuti emaplaadid, tehniliselt vananenud ja praktiliselt töökõlbmatu kaup,» rääkis maksuameti pressiesindaja Koit Luus. Enne avastamist jõudsid petturid riigilt välja petta 160 000 krooni käibemaksu, 350 000 krooni tagastamine peatati.

Variisikute nimele ostetud ettevõtted eksportisid arvutiosi maksuvabale firmale Aldan Trading Ltd. Ekspordifirmad ostsid arvutiosad teistelt pettusesse kaasatud ettevõtetelt ligi 2000 korda odavamalt, millelt tasuti riigile minimaalne käibemaks.

Arvutiosi müünud firmasid ei ole maksuamet Koit Luusi sõnul leidnud, sest need on riiulifirmad. Tegevuskohta varjavad tema sõnul ka kaupa eksportivad firmad.

Hetkel kuum