ÄP fototoimetus • 4. aprill 1999 kell 22:00

EK ajab paberikartelli jälgi

Brüssel on kogunud tõendeid selle kohta, et Soome, Rootsi, Austria, Saksamaa, Suurbritannia, Itaalia ja Prantsusmaa paberifirmad on mainitud ajavahemikul leppinud omavahel kokku paberihindades, määranud riigiti tootmiskvoodid ja jaganud ära kliendid. Kui firmade süü leiab kinnitust, siis võidakse neile määrata trahv, mis ulatub kuni 10 protsendini nende käibest. Trahvi suurus sõltub rikkumiste suurusest ja kestusest. Ühtlasi avaneb väiksematel firmadel, kes tol ajal olid kõrge paberihinna tõttu konkurentsist kõrvale tõrjutud, võimalus endale kompensatsiooni nõuda.

Tõendeid paberifirmade konkurentsivastse käitumise kohta kogus EK juba neli aastat tagasi, kui ta korraldas inspektsioonireide 21 paberifirmasse. Neid alustati siis, kui paljud Euroopa ajalehe- ja ajakirjakirjastused kurtsid, et paberi hind, mis moodustab keskmiselt 25% ajakirja kuludest, on üle normaalse turuhinna. Euroopa Liidu allikate kohaselt arvatakse, et paberihinna tõstmine on aastail 1989--1995 peetud paberifirmade seitsme nõupidamise tagajärg.

Kahtluse alla sattunud firmade nimesid ei ole mainitud. Siiski on teada, et Austria kaks peamist paberitootjat Steyrermühl ja Leykam, samuti umbes poolt Euroopa ajakirjapaberiturgu kontrolliva Soome ja Rootsi UPM-Kymmene ja Stora Enso on uurimise all. Pärast süüdistuse saamist on firmadel võimalik esitada oma vastuväited.

Seni on suurim kartellisüüdistusega trahv tehtud Rootsi-Shveitsi firmale ABB, mis eelmisel aastal pidi tasuma 1,09 miljardit Eesti krooni.

Selle aasta algul tegi EK kontrollreide Euroopa tuntud suurpankadesse, et uurida, kas need on kokku leppinud euroülekandemaksus. Varem on tehtud kartelliuuringuid tsemendi-, papi- ja tselluloositööstuses.

Autor: ÄP

Hetkel kuum