4. aprill 1999 kell 22:00

Muutus Balti õlleturul

Taani Carlsberg püüdis tungida Balti õlleturule juba kaks aastat tagasi, kuid siis sulges tal tee Rootsi--Soome valdusfirma Baltic Beverage Holding (BBH). Mõne aastaga on BBH loonud Baltimaades soliidse tootmisvõrgu, mis koosneb neljast õlletehasest: Saku õlletehas Eestis, Aldaris Lätis ning Kalnapilis ja Utenos alus Leedus. Moderniseerides pärast ostmist need õlletehased, on BBH hõivanud 45% Leedu õlleturust, 55% Läti turust ja 41% Eesti turust. Seetõttu on BBHl põhjust end Carlsbergi praeguse tuleku ajal üsna kindlalt tunda.

Kuid Leedu õlletootjate liidu asepresident Audrius Vidzhys kinnitab, et maailma suuruselt seitsmes õlletootja Carlsberg tõuseb peagi liidriks Leedus ja hakkab konkurente ahistama Lätis, Eestis ja Kaliningradi oblastis. Sel aastal Shvyturys ongi juba möödunud konkurentidest Leedus, tootes Vidzhyse andmeil jaanuaris-veebruaris enim õlut. Ühtlasi on Carlsberg valinud Leedu platsdarmiks, kust ta alustab jõulist tungimist naaberriikidesse.

Shvyturyse peadirektor Algimantas Stanaitis ütles, et Carlsberg tahab osta vähemalt kaks kolmandikku Shvyturyse aktsiatest, makstes 106 latti aktsia eest. Märtsi lõpul peetud aktsionäride koosolekul pooldas 77% osavõtjatest ehk 61% kõigist aktsionäridest aktsiate müüki strateegilisele investorile. 67% aktsiate eest peab Carlsberg maksma 133,56 miljonit litti.

Pärast investeeringu tegemist soovib Carlsberg tugevdada Shvytuyse positsiooni Leedus ja hakata selle toodangut müüma kõigis Baltimaades, rõhuasetusega Lätil. Leedus jätkab Carlsberg Shvyturyse endiste õllemarkide tootmist, kuid 15% toodangust tuleb Carlsbergi ja Tuborgi litsentsiõlu.

Kohe kui saadi teada Carlsbergi ostukavatsusest, hakkas Shvyturyse aktsia kurss börsil järsult tõusma. 30 märtsiks oli aktsia kallinenud 60,37% ja maksis 99,24 litti. Finantsturu analüütikud väidavad, et Leedu õlletehase ostmine aitab Carlsbergi aktsiat ka Kopenhaageni börsil, kus see märtsi lõpuks oli langenud 278 Taani kroonile, mis on viimase aja madalaim tase.

Carlsbergi pretensioonikas avaldus, et Leedust hakkab ta tungima teiste Baltimaade turule, on hirmutanud Läti õlletootjaid. Läti õlletootjate liidu president Karlis Tomson ütles, et importõlle kasv teeb tootjad murelikuks. Kui kaks aastat tagasi oli importõlle osakaal Lätis 3%, siis mullu 11% ja selle aasta kahe kuu jooksul juba 22%. Kõige edukam on Lätis olnud Taani Harboe, kes müüb edukalt Eestis valmistatud Bear Beeri. «Et kaitsta kohalikku tootjat, kavatseme kehtestada impordipiirangud,» ütles Tomson.

Läti õlleturul on kõva konkurents, kuid välisinvestoreid on seal seni vähe. Enne 6. aprilli peaks Cesise õlletehase aktsiate kontrollpakk minema Soome Olvi tütarfirmale A. le Coq.

Autor: Audris Gilzhinis

Hetkel kuum