Lihavõttevaheaeg pärssis aktiivsust

Jätkuv lihavõttevaheaeg maailma finantsturgudel muutis kauplemise Tallinna börsil eile väheaktiivseks. Aktsiate hinnad püsisid saavutatud tasemetel ja ÄP indeks liikus päevaga vaid 0,12% allapoole, lõpetades 353,51 punktil.

Mingit selget liikumissunda eile turul ei tekkinud. Ka eelmisel kauplemispäeval, möödunud neljapäeval, küllalt tugevalt plusspoolele kerkinud põhinimekiri ei suutnud elujõudu näidata.

Välisturgude toetuseta oli kauplemine närk ja investoritel puudus jõud turgu liikuma panna. Börsil paistabki välja kujunenud olevat olukord kus kohalikud investorid liiguvad väljastpoolt tulevate suundumustega kaasa. Praegused hinnatasemed positsioone likvideerima otseselt ei ahvatle, samas pole investoritel piisavalt raha ja ka potentsiaalsete investorite ring ise on küllalt kitsas selleks, et jõulist hinnatõusu algatada.

Seetõttu määravadki suuna välismaised investorid. Kohalikud aga jälgivad olukorda ja üritavad turu lühiajalistelt kõikumistelt kasu lõigata.

Kõige elavamat kauplemishuvi Tallinna börsil leidis eile Telekomi aktsia -- registreeritud 49 tehingus ulatus aktsia päevakäive 3,45 mln kroonini. Telekomi aktsia võidab investorite tähelepanu ennekõike ettevõtte enda mainega. Üldjuhul peetakse Telekomi stabiilselt arenevaks ettevõtteks ja sellest lähtuvalt loodetakse ka stabiilset tulu pikemas perspektiivis.

Positiivset tausta lisas aktsiale eile EMT poolt avaldatud klientide arvu kasvu näitajad, mille kohaselt sai EMT aasta esimese kolme kuuga juurde 22 000 uut helistajat (kasv 14,5%).

Tubli käibega paistab jätkuvalt silma EVP. mille populaarsus tõusis seoses Hüvitusfondi plaanitavate emissioonidega. Järgmise nädala alguses toimuva institutsionaalsetele investoritele suunatud emissiooni maht on ca 100 mln EVP-krooni. EVP keskregistri viimase aruande järgi oli juriidiliste iskute arvetel 115 mln EVP-kr. EVP hind kerkis eile börsil üle pika aja taas 30 sendi tasemele.

Hetkel kuum