6 aprill 1999

Aktsiaturg tõotab tõusta

Äripäev ennustab Eesti aktsiaturule taas paremaid aegu tulemas.

Üldine usk ja ootus turu tõusu on olemas. Eufoorilisel 1997. aastal tehtud vigadest on õppust võetud. Ka teisest olulisest löögist -- Venemaa kriisist -- tingitud probleemid on suures osas seljataga.

Pangad on kahjumitest välja tulnud. Alanenud deposiidi- ja rahaturuintressid sunnivad otsima alternatiivseid rahapaigutusvõimalusi. Näiteks 1997. a börsikrahhile eelnes intressimäärade tõus.

Samas on odavnenud laenuraha ja see mõjub turule turgutava süstina. Hansapanga esimene baasintressi alandamine aasta alguses tõstis börsi käivet paar korda. Märtsis tuli laenuintressiga järele ka Ühispank. Pangad on leevendanud ka laenutingimusi, mis elavdab laenuturgu, st ka ettevõtete investeerimistegevust. Suurem investeerimine lubab täiendavat tööd ja tulu ehitusfirmadele. Üldine majandussurutis ei põhjustanudki ehitusturul katastroofi. Pankrotilainet selles sektoris pole olnud, toimusid mõned ühinemised.

Ka kinnisvaraturul oodati krahhi juba pool aastat või rohkemgi tagasi. Ometi on hinnad seal püsinud ja paistab, et langusekartused juba möödumas. Üksikuid pankrotte võib tulla kindlustuses, ent mitte pankrotilainet.

Eesti sõltub muidugi oluliselt välisinvestoritest, kes on aga Kosovo kriisi ja Venemaa--NATO teravnenud suhete tõttu mõnevõrra äraootaval seisukohal. Ka on välisinvestoritele üks hoiatav signaal n-ö olukord Eesti riigi rahakotis. Eesti makronäitajad on jällegi paranenud. Näiteks väliskaubanduse defitsiit oli veebruaris läinud aastaga võrreldes ligi 700 miljonit krooni väiksem.

Välisinvestoreid peaks oma raha siia tooma julgustama võimule saanud ettevõtjasõbralik valitsus. Usutavasti kaaluvad uue valitsuse ettevõtlust soosivad sammud, nagu lubatud investeeringute tulumaksuvabastus ja aktsiisitõusu pidurdamine, välisinvestorite silmis üles praeguse augu eelarves. Pealegi on avaldatud arvamust, et äkki polegi negatiivne lisaeelarve vajalik, eelarve võib ka praeguses mahus täituda.

Välismaised aktsiaturud on juba mõnda aega üleval, sealt enam palju tõusu oodata ei ole. Rahateenimisest huvitatud investor hakkab nii või teisti kõrvale, tõusuruumiga turgude poole vaatama. Tuletagem meelde jaanuari lõpu Wall Street Journali (WSJ) hinnangut Eesti aktsiaturule kui kõige suurema potentsiaaliga turule. WSJi järgi kasvab tänavu Eesti ettevõtete tulu aktsia kohta 328%.

Igatahes on selge, et aasta algusest juba ligi 30% tõusnud turg on valmis suuremaks elavnemiseks. Selge on ka see, et sama hoogsat tõusu nagu kaks aastat tagasi ei tule. Küllalt paljudel investoritel on siiski näppude kõrvetamine veel meeles. Ka võimendasid eelmist tõusu pangad. Tõenäoliselt seekord enam nii agaralt aktsiate tagatisel laenu jagama ei hakata.

Hetkel kuum