Tõnis Oja • 6 aprill 1999

Intresside langus näib algavat

Valuutaturgude esimene täistööpäev kulges suhteliselt rahulikult. Dollari kurss liikus euro suhtes viimase kõigi aegade madalaima kursitaseme lähikonnas. Suuri kursimuutusi ei toimu ilmselt enne homme toimuvat Euroopa keskpanga nõukogu monetaarpoliitikat kujundavat koosolekut. Umbes kaks kolmandikku uudisteagentuuride küsitletud analüütikutest prognoosib repomäära alandamist 25 baaspunkti võrra 2,75 protsendini. Seda, et investorite ootusel on tõsi taga, näitavad euro kolme kuu deposiitide intressid, mis on juba langenud 2,90 protsendile.

Intresside langust oodatakse ka väljaspool eurotsooni. Dollar tõusis Suurbritannia naela suhtes viimase 18 kuu kõrgeimale tasemele 1,5849 GBP/USDni, sest investorid ootavad keskpanga intressimäärade langetamist. Inglise Pank koguneb kahepäevasele nõukogu koosolekule täna.

Ühendriikide poolt on intresside langetamine vähetõenäoline, pigem võiks oodata tõstmist. USA majandus jätkab endiselt heade näitajatega. Tööpuudus on langenud viimase 29 aasta madalaimale tasemele -- 4,2 protsendini, Dow lõpetas esmaspäeval teist korda ülalpool 10 000 punkti.

Hetkel kuum