Tiit Elner • 6 aprill 1999

Maalt ja hobusega Radiolinjasse ei saa

«Kus te töötate?» küsib Radiolinja klienditeenindaja.

«Ma olen talupoeg. Mul on talu,» vastab Saaremaa mees Tuljo Ella (52).

«Ei, ma tahan teada, kas te kusagil töötate ka või,» ei pea ASi Radiolinja Eesti (RLE) Tallinna peakontori teenindaja 46hektarise talu pidamist tööks.

Sidefirma nõudis talumehelt kui mittetöötavalt isikult 2000kroonist ettemaksu või ettevõtjaks registreerimise tunnistuse esitamist. Oma sõnul alati kõik arved korralikult tasunud Ella ei pidanud võimalikuks sidefirmat sel määral krediteerida ning soodne leping jäi sõlmimata.

Ella pöördus Radiolinja peakontorisse, sest tahtis saada reklaamitud soodustusi ja ühte kuumaksuta kuud lubavat sõbrakaarti.

«Radiolinja Eesti nõuab oma klientidelt ettemaksu ka siis, kui kliendil puudub kindel töökoht. Vastavalt eeskirjadele on Radiolinjal õigus nõuda ettemaksu kuni 2000 krooni juhul, kui tegemist on mittetöötava kodanikuga,» on kirjas RLE vastuses tarbijakaitse järelepärimisele. Ettemaksu võib RLE nõuda ka tundmatu taustaga äriklientidelt, seega ka näiteks alustavatelt firmadelt.

Radiolinja ametlikul koduleheküljel maksetingimused Eesti-sisese paketi puhul ettemaksu ette ei näe. Samuti ei kajasta RLE reklaam seda, kas ja kuidas peab võrguga liituda soovija tõendama enda maksejõulisust.

Koolitus- ja konsultatsioonifirma MLP Baltic konsultant Triinu Varus leiab, et eespool kirjeldatud situatsioonis oli viga firmapoolne.

«Kui nad ei ole oma nõuetest avalikult teada andnud, peaks klient hoolimata täiendavalt nõutud dokumendi puudumisest saama teenuse reklaamis lubatud tingimustel. Siin oleks võimalik olnud firmasiseste reeglite rikkumine kliendi rahulolu nimel,» kommenteerib Varus juhtunut.

EMT ei nõua kliendilt Eesti-sisese kõnepaketi korral ettemaksu ega oma sissetulekute tõendamist.

Q GSMi operaator AS Ritabell nõuab eraisikult liitumisel 300kroonist tagatisraha. Möödunud aastal möödus agressiivsete kampaaniatega kliente võitnud Ritabell käibelt RLEst, jättes tolle turul kolmandaks.

Hetkel kuum