Silja on optimistlik

«Rootsi turg kasvab kiiresti ja seda soodustab asjaolu, et kui Euroopa Liidus (EL) maksuvaba kauplemine kaob, jääb see püsima Ahvenamaa ja Tallinna liinidel, mis lisab nende vastu huvi,» ütles James B. Sherwood.

34 aastat tegutseva Sea Containersi peakorter asub Londonis, stabiilselt kasumit kasvatav firma tegeleb eelkõige praami- ja luksusrongiliikluse, konteinervedude, sadamateenuste ja hotelliäriga. Aktsiad on noteeritud nii New Yorgi kui Londoni börsil. Firma eelmise aasta käive oli 17 miljardit Eesti krooni ja ärikasum 2,08 miljardit krooni.

Sherwood jõudis hiljuti kokkuleppele Silja Line'i emafirma Neptun Maritime 51% aktsiate ostmises Rootsi ja Soome suurtelt firmadelt. Ta loodab, et Rootsi ja Soome konkurentsiamet kinnitavad tehingu aprillikuu jooksul ning et 1. maiks on see klaar. Ühe protsendi aktsiatest müüb Sea Containers edasi Rederi AB Gotlandile, et ostja ei peaks Neptun Maritime'i oma tütarettevõtteks registreerima. «Meie laenureiting langeks märgatavalt, kui me peaksime oma arvepidamises näitama Neptun Maritime'i kogu võlga,» põhjendab Sherwood. Tütarettevõttena fikseeritakse Neptun Maritime alles siis, kui enamik võlgadest on tasutud.

Uus omanik paneb Neptun Maritime'ile suuri lootusi eriti maksuvaba kauplemise jätkumise pärast Silja laevadel. Suuri muudatusi uus omanik Silja Line'i töös ei ennusta, firmat jäävad juhtima samad mehed ehk tegevdirektor Jukka Suominen ja tema asetäitja Henrik Österberg.

James B. Sherwood asutas konteinerveofirma Sea Containers koos kahe ülikoolikaaslasega 1965. aastal. Kolme aasta pärast noteeriti see New Yorgi börsil. Praegu kuulub Sherwoodile 75% Sea Containersi aktsiatest, ülejäänud on USA erainvestorite käes.

Sherwood on tuntuks saanud veel kunstimetseenina. Ta on muu hulgas pikka aega toetanud Guggenheimi sihtasutust ning saanud ühena viieteistkümnest Venezia aukodakondsuse tänutäheks Venezia kunsti tutvustamise eest Londonis.

Autor: ÄP

Hetkel kuum