Valitsus ütles tollide kohta ei

«Praegusel kujul valitsus selle seaduse eelnõu ei toeta,» ütles eile peaminister Mart Laar. «Sellist seadust on vaja, kuid tema praegune kuju on õnnetu.»

Välisminister Toomas Hendrik Ilvese sõnul oleks maapoliitikute esitatud tollitariifiseaduse muutmise seaduse eelnõu heakskiitmine otseselt pidurdanud Eesti liitumist WTOga.

Mart Laar ei välistanud, et tollitariifiseaduse muutmise juurde tullakse uuesti tagasi pärast seda, kui on lõppenud läbirääkimised WTOga ja on teada vastavad tollilaed.

Maapoliitik Tiit Tammsaar ütles, et maarahva erakond läheb tollidega nüüd uuele ringile. «Kuidagi peab maainimest kaitsma ja tollid on esimene võimalus selleks,» ütles Tammsaar. «Valitsuskoalitsioon pole meile praegu andnud selgeid vastuseid, milline on tema seisukoht maaelu suhtes.»

Peetri talu peremees Ants Pihlakas ütles, et tema pooldab kaitsetolle. «Kodumaist tootjat peab ikka kaitsma ja miks me peaksimegi sööma välismaist toitu,» ütles Pihlakas. «Ei usu, et toidukaupade hinnad poes oleks pärast tollide kehtestamist tõusnud, nad tõusevad vaikselt ju nagunii kogu aeg.»

Maarahva erakond soovis tolle kehtestada alates 1. aprillist nende riikide kaupadele, kellega Eestil pole sõlmitud vabakaubanduslepingut. Tollimaksuga soovisid maapoliitikud maksustada 40 kaubagruppi, sealhulgas liha, piim, teravili, kartul ja munad.

Hetkel kuum