Silva Männik • 7. aprill 1999 kell 22:00

Kliendid jäävad boonuseta

Eesti suurima elukindlustusseltsi Eesti Elukindlustus endaga märtsis liitnud Hansapanga Kindlustuse juhatuse esimees Priit Potisepp ütles, et lisaintressidest loobumise peamine põhjus oli Eesti Elukindlustuse 23,2 miljoni kroonine kahjum mullu. 1997. aasta eest maksis Eesti Elukindlustus 4 protsenti lisaintresse.

Samas märkis Potisepp, et Eesti Elukindlustus arvestab reserve, mille pealt klientidele intresse makstakse, mitme teise elukindlustusseltsiga võrreldes kliendile tunduvalt soodsamalt.

Kliendilt kogutud rahast läheb osa riski ja kulude katteks ning ülejäänu arvestatakse reservi. «Meie tegime endale sellega isegi haiget, sest agentidele makstud kõrgete komisjonitasude kõrval arvutasime ka reserve kliendile soodsamal viisil, mis oli ka eelmise aasta kahjumi üks põhjus,» lausus Potisepp.

Potisepa sõnul jääb selline aasta tõenäoliselt viimaseks. Selle aasta kahel esimesel kuul oli Eesti Elukindlustus 1,3 miljoni krooniga kasumis, mistõttu aasta lõpuks peaks kasumi osaks juurdemakstav reserv ühinenud Hansapanga Kindlustusel kasvama üle 3 miljoni krooni. See võimaldab klientidele maksta neljaprotsendilist lisaintressi, kinnitas Potisepp.

26. märtsil ostis Hansapank Eesti Kindlustuselt 17,3 miljoni krooni eest kõik Eesti Elukindlustuse aktsiad, misjärel Hansapanga Kindlustuse ja Eesti Elukindlustuse portfellid ühendati. Ühinenud selts kannab Hansapanga Kindlustuse nime.

Enamiku Eesti elukindlustusseltside poolt eelmise aasta eest makstavad kogumiskindlustuste intressid jäävad mullusest keskmiselt 8,2protsendilisest tarbijahinnaindeksi kasvust madalamaks.

Eesti elukindlustusseltsidest maksab kogumiskindlustustoodete lisaintresse sellest rohkem vaid AB Elukindlustus, Polaris ning olenevalt seltside aktsionäride otsusest võib-olla ka Leks ja BICO Elukindlustus.

Hetkel kuum