Tõnis Oja • 7. aprill 1999 kell 22:00

Turud keskendusid Euroopale

Eile oli valuutaturgude peamine tähelepanu pööratud Euroopasse. Investorite huviorbiidis oli kaks küsimust. Kuidas arenevad sündmused Jugoslaavias ning mida teeb Euroopa keskpanga monetaarpoliitikat kujundava nõukogu täna algav istung.

Teisipäeval, enne ajutist ühepoolse vaherahu väljakuulutamist president Milosevici poolt, tugevnes dollar euro suhtes 2%. Investorid kasutasid dollarit turvavaluutana. Ühendriikide valuutat käsitletakse sellena peaaegu alati mingite suuremate kataklüsmide ajal. Seekord on küll konflikti üheks pooleks Ühendriigid ise, kuid investorid näevad sõja jätkumises suuremat ohtu Euroopale.

Eile seevastu tugevnes euro. Prantsusmaa keskpanga president Jean-Claude Trichet avaldas arvamust, et euro 7,5protsendiline nõrgenemine aasta algusest on piisav ning intresse pole vaja enam langetada. Madalamad intressid muudavad valuuta vähem atraktiivseks.

Analüütikute prognoosid lähevad keskpanga otsuse suhtes lahku. Enamik ennustab repomäära langetamist 25--50 baaspunkti võrra, umbes veerand küsitletutest seda aga ei usu.

Hetkel kuum