Tõnis Oja • 8. aprill 1999 kell 22:00

Euro saab 100 päeva vanuseks

Homme möödub 100 päeva uue valuuta -- euro elluastumisest. Pealiskaudselt vaadates on vastsündinu olnud kiduravõitu, dollari suhtes on ühisraha kaotanud 7% oma väärtusest.

Valuutaspekulantidele on euro nõrk algus valmistanud pettumust. Ühisrahast loodeti tugevat konkurensi dollarile. Investorid paigutasid möödunud aasta lõpus oma vahendeid europõhjalistesse varadesse, uskudes, et USA majandus hakkab jahtuma ning eurotsooni oma liigub positiivsemas suunas. Nii aga ei juhtunud. Euroopa 300 suurema aktsia hinnad on kerkinud aasta algusest 3%, Dow Jonesi tööstuskeskmine aga 10 ja Jaapani aktsiad koguni 15%.

Tegelikult ei ole olukord kaugeltki nii halb, nagu esialgu tundub. Pikas perspektiivis on eurotsoonil terve rida positiivseid aspekte. Investoritel on võimalus valida tunduvalt suurema hulga finantsinstrumentide vahel, ilma et peaks arvestama kursiriskiga. Tekkinud on üleeuroopaline finantsturg koos seda peegeldavate indeksitega. Europõhjaliste võlakirjade uusemissioonide maht ületas esimese kvartali jooksul dollarivõlakirjade oma.

Eile õhtul oli euro kurss 1,0838 dollarit, st dollari kurss oli 14,4288 krooni.

Hetkel kuum