Kaja Koovit • 12. aprill 1999 kell 22:00

Eesti näitus Los Angeleses

Näitus toimub 3. ja 4. septembril lääneranniku Eesti päevade raames. Üheksa ruutmeetri suuruse näituseboksi tasu on 3000 krooni, samuti tuleb ettevõttel endal tasuda transpordi- ja muud osavõtukulud. Üritusele registreerima peab hiljemalt 1. juuniks.

Eesti organisatsioonide liidu Läänerannikul president Arne Kalm lausus, et näitusel osalejatel on võimalus kohtuda kohaliku kaubanduskoja esindajatega ja korralduskomitee organiseerib osalejatele ka isiklikke kontakte lähtudes ettevõtte vajadustest.

Näitus koosneb kahest osast. Tööstustoodangu näitus on mõeldud toodete ja teenuste edaspidiste müügisidemete arendamiseks, tarbekauba alal saab tooteid eksponeerida vahetuks müügiks. Viimaste hulka kuuluvad põhiliselt käsitööesemed, lausus Kalm.

Esto Expo raames toimub ka turismiseminar tutvustamaks Ameerika Ühendriikide turismiproffidele Eesti pakutavaid võimalusi.

Üritust toetab ka Eesti investeeringute ja ekspordi arendamise sihtasutus (EIKAS), kes plaanib näitusel osaleda enda boksiga. Rahalist toetust Esto Expol osalevatele ettevõtetele EIKAS ei paku, sest USA lääneranniku turg ei ole kaugusega kaasnevate suurte transpordikulude tõttu väga perspektiivikas.

Ettevõtmisest teavitab oma liikmeid ka kaubandus-tööstuskoda, kuid mingit rahalist toetust ei pakuta. Koja peadirektori Mart Relve sõnul on toetus pigem moraalne. Relve lisas, et Ameerikas võiks turgu leida tipptehnoloogilistele toodetele, aga selleks ei pruugi Esto Expo olla õige väljund.

Kalm möönis, et toodangu ekspordiga kaasnevad suured kulud. Merekonteineri transpordikulud ookeani taha ulatuvad 55 000--60 000 kroonini. Kauba maksumus peaks olema vähemalt 10, aga parem kui 20 korda suurem, lausus Kalm.

Saku õlletehas osaleb Expol oma California esinduse kaudu. Ettevõtte suhtekorraldusjuht Ruth Roht lausus, et tehase jaoks on oluline esindatus USAs, mingit kasumit osalemisest Esto Expol praegu ei loodeta.

Los Angelese lähimas ümbruses elab umbes 10 mln inimest, California osariigis tervikuna kaks korda rohkem.

Hetkel kuum