Viktoria Korpan • 12. aprill 1999 kell 22:00

Virtuaaläris liigub vähe raha

Eri andmetel on Eestis 100 000--180 000 Interneti kasutajat, sisseostude tegemisel kasutavad arvutiühendust neist vähesed.

«Kõige rohkem elus vihkan poes käimist,» ütles ASi Rand & Tuulberg Grupp nõukogu esimees Aivar Tuulberg. «Internetikaubamaja külastamisele eelistan minna suurde reaalsesse kaubamajja ja osta kõike, mis vaja on, korraga,» märkis ta.

Balti riikide suurima virtuaalse kaubamaja Index 100 külastajate arv on kuni 500 päevas, kuid ostjaid on oluliselt vähem, ja on päevi, kui ei osteta midagi. Paremad müügiartiklid on fotoaparaadid, pleierid, samuti arvutid ja televiisorid. Alates kaubamaja loomisest mullu novembris on müüdud umbes 300 000 krooni eest.

Internetikaupmehed loodavad ostjaskonna suurenemist pärast kaardimaksete võimaluse laiendamist. Praegu saab krediitkaardiga tasuda vaid Index 100s.

«Erinevalt teistest virtuaalpoodidest on meil oma tehnoloogia ja hakkame oma oskusteavet teistele müüma,» ütles Index Net OÜ juhatuse esimees Peeter Tammoja.

Index 100 eeskujul kavatsevad teisedki virtuaalpoed soetada endale kaardimaksesüsteemi, lootes meelitada rohkem kliente.

Toidu- ja kodukaupu müüva Interneti Kaubamaja arendusdirektor Jüri Erm märkis, et kaardiga maksmine tagab kindluse ka müüjale. Kui klient maksab kaardiga, ei hakka ta kaupa ilma asjata tellima valele aadressile nalja pärast ega keeldu kauba eest maksmast, selgitas Erm.

Virtuaalraamatupood Raamatukoi aktsepteerib tasumisviisidena pangaülekannet, tagatisraha postkontoris ning tshekke. «Kui saame kaardiga maksmise korda, siis on lootust saada rohkem tellimusi välismaalt,» lausus Raamatukoi kaubamärgi all virtuaalpoodi omava Kuutõrvaja OÜ juhatuse esimees Margo Matsina.

«Viga on see, et pakume ainult raamatuid,» nentis Matsina. Raamatukois pakutakse umbes 1800 raamatut ja kuus müüakse neist paarsada eksemplari. Lähemas tulevikus saab Raamatukoist ka laserplaate osta. Kasumisse loodetakse Matsina sõnul jõuda aasta lõpus.

Maailma ühe suurema virtuaalpoe Amazon.com Inc 1998. aasta läbimüük oli 8,8 mld krooni. USA virtuaalkaubanduse käive tõusis aastatel 1996--1998 28 korda 233 mld kroonini. 2002. aastaks prognoositakse aastakäibe ligi 18kordset kasvu 4362 miljardi kroonini. Maailma internetikaubanduses tuleb aasta jooksul iga arvutikasutaja kohta üle 3000 krooni.

«Progressist kuskile ei pääse,» kommenteeris Tammoja virtuaalkaubanduse perspektiive. Samas tõdes ta, et kuna Eesti turg on väike, siis tõsist potentsiaali kohalikul virtuaalkaubandusel pole. Aga Internet on terves maailmas, lisas Tammoja.

Hetkel kuum