Sirje Niitra • 13. aprill 1999 kell 22:00

Ööklubide ja naiste mahe õlu

«See on ilusasti läbi mõeldud ja kindlale tarbijate grupile suunatud toode,» kiidab konkurenti Tartu õlletehase juht Tarmo Noop. Eeskätt noortele ja seni õlut mitte joonud inimestele mõeldud jook suurendab tema hinnangul õlle populaarsust ja on kasulik kõigile tootjatele.

Noobi väitel ei konkureeri Saku uus õlu kõrge hinna tõttu teiste õlledega. «See on ööklubide ja naiste õlu,» leiab ta.

Noop lubab, et ka Tartu õlletehas üllatab mais oma kliente uue tootega, mis erineb kvaliteedilt oluliselt kõigist senitoodetuist. Seda hakkab valmistama juuni algul Tartus käiku minev tehas, kus on uus nii tehnoloogia kui turundus.

Saku peaõllemeister Enn Kärblane ütleb, et uue õlle tootmisele eelnesid turu-uuringud ja poole aasta pikkune ettevalmistustöö. Ehkki Saku on Ice meenutab maitselt ja aroomilt traditsioonilist jääõlut, pole kasutatud ühtki maailmas patenteeritud jääõlle tootmise tehnoloogiat. Tegemist on Saku oma õllega, mis erineb tunduvalt seni tootmises olnud üheksast õllemargist. Mahedam maitse ja omapärane lõhn saadakse õlle jahutamisel -2,5 kraadini.

«Kuumal suvepäeval kuhugi maha istudes võib tulla tahtmine tavalisest õllest pisut mahedama maitsega joogi järele, mis pole samas nii magus nagu pepsi või fanta,» põhjendab uue õlle turule toomist Saku õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel.

Jääõllele lähedase joogi idee küpses Saku õlletegijatel pärast uurimist, miks üks osa inimesi joob õlut, aga teised ei joo. Selgus, et paljudele ei meeldi õlle kibe maitse. Külmutamise abil saab mõrkjast maitsest lahti.

Algul seadis ettevõte eesmärgiks 5 protsenti kogu õlletehase tooteportfellist, kuid juba praegu on huvi Saku on Ice'i vastu palju suurem.

Ühes asjas läks aga Saku uue õlle turule toomisel alt. Nimelt ei osanud õllemeistrid uudistoodet kavandades ette näha, et piir lahja ja kange õlle vahel hakkab kulgema 4,7 alkoholiprotsendi juures. Nii et kioskist alates homsest, mil jõustub alkoholiseadus, seda atraktiivset pudelit enam osta ei saa. «Muidugi oleksime seadusemuudatust ette teades võinud uue õlle ka 0,3 protsenti lahjema teha, aga ega meil keegi tootja huve arvesta,» on Remmel seadusetegijate peale pahane.

Aasta lõpuni loodab Saku müüa Saku on Ice õlut kaks miljonit liitrit.

Hetkel kuum