Kristina Traks • 13. aprill 1999 kell 22:00

Saku õlletehas kasvu ei prognoosi

«Me ei looda, et eelmise aasta suur turukasv jätkub,» ütles Saku õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel eilsel aktsionäride üldkoosolekul. «Raske on praegu midagi prognoosida, palju sõltub sellest, milline tuleb suvi.»

Täpseid majandusprognoose selleks aastaks ettevõte ei avaldanud.

Saku õlletehas teenis eelmisel aastal puhaskasumit 42,2 miljonit krooni, millest dividendina maksti aktsionäridele 32 miljonit krooni ehk 4 krooni aktsia kohta. Saku õlletehase 75 % aktsiate omanikfirma Baltic Beverages Holding teenis seega õlletehaselt dividendidena 24 miljonit krooni.

Eelmisel aastal suurenes õlletarbimine inimese kohta 40 liitrilt 47 liitrini, kogu Eesti õlleturu maht oli 60 miljonit liitrit. Saku õlletehase turuosa suurenes aastaga ühe protsendi võrra 48 protsendini.

Saku õlletehase müük tervikune suurenes eelmisel aastal kolmandiku võrra, eksport kasvas neli korda, ulatudes 12 protsendini kogutoodangust. «Üllatav, kui nõrgalt eelmisel aastal esines Tartu õlletehas,» ütles Remmel.

Saku õlletehase eelmise nõukogu liikme Christian Ramm-Schmidti sõnul oli 1998. aasta Saku õlletehase ajaloos parim aasta. «Konkurents oli tihe, suvi oli vilets, Eestit puudutas Vene finantskriis, kuid lõpptulemus on siiski hiilgav,» ütles Ramm-Schmidt. «Täna on Saku positsioon turul tugev ja finantsolukord stabiilne.»

Saku õlletehase aktsia on Tallinna väärtpaberibörsil ainukese aktsiana püsinud samal tasemel, mis kaks aastat tagasi enne suurt aktsiahindade tõusu ja kukkumist. ASi Talivest Suprema Väärtpaberid analüütiku Veikko Maripuu sõnul on Saku aktsia ideaalne investeering pikaajalisele investorile. «Ta on kogu aeg olnud mõnusalt stabiilne ja see stabiilsus ongi tema fenomen,» ütles Maripuu. «Siis, kui turg kukkus, ei tõtanud Saku aktsionärid investeeringust loobuma, sest Saku õlletehasel on turul hea positsioon, tal on hea juhtkond ja tugevad välisomanikud.»

Maripuu sõnul on Saku õlletehase aktsial perspektiivi. «Kindlasti liigutab hinda see, et nad dividende maksavad, samuti on kasvamas õlleturg,» sõnas Maripuu. «Ilmselt jätkab Saku aktsia sama rahulikult ja stabiilselt, kui siiamaani.»

Hetkel kuum