ÄP fototoimetus • 13. aprill 1999 kell 22:00

Williamsile pakutakse 66 protsenti Mazheikiu Naftast

Julgeolekunõukogu otsustas, et antud investeering «vastab Leedu strateegilistele huvidele», ütles majandusminister Vincas Babilius. Kui USA investor ostab veel 33 protsenti MNist, läheb tema kätte 66protsendilne osalus kontsernis.

Varem oli Leedu valitsus teatanud, et pärast 33% aktsiate müüki Williamsile kuulutatakse välja rahvusvaheline konkurss järgmise 33% osaluse müümiseks. Mazheikiu Naftasse investeerimisest oli huvitatud Venemaa naftafirma Lukoil, mis aasta algupoole püüdis naftatarnimise peatamisega MNile survet avaldada. Williams ja Leedu valitsus kirjutasid möödunud aastal alla naftasektori investeeringute kavatsuste protokollile, kuid lepingu sõlmimist on korduvalt edasi lükatud. Lepingu sõlmimise viimane tähtaeg on 15. mail.

Babilius ütles, et täiendava aktsiapaketi hinna määravad kindlaks rahvusvahelised eksperdid.

Williams lubas möödunud aastal maksta 33% osaluse eest Mazheikius 150 miljonit dollarit, kuid vahepeal on hakanud seda hinda alla kauplema.

Williamsi esindajad saabusid eile Vilniusse investeerimisläbirääkimistele. Teade, et Williamsile pakutakse 66% Mazheikiu Nafta aktsiatest, viis firma aktsia eile Vilniuse börsil umbes 10%. Hansabank Marketsi maakler Aivaras Abromavichius oli kahevahel ega osanud öelda, kas see «uudis on negatiivne või positiivne».

Nagu ütles majandusminister, tuleb valitsusel muuta riigi erastamisseadust, mis praegu ei luba naftasektori aktsiaist ühele ostjale müüa üle 33%.

Autor: ÄP

Hetkel kuum