Kaja Koovit • 14. aprill 1999 kell 22:00

Eluasemelaenud odavnevad

Merita pank loodab aasta lõpuks 50 miljoni krooni suurust eluasemelaenude portfelli kahekordistada. Pank väljastab eluasemelaene euro baasil.

Merita panga Tallinna filiaali juhatuse liige Juhani Seilenthal põhjendas tagasimakse minimaalset piirmäära sellega, et panga filiaali inimressurss ei võimalda teenindada tuhandeid eluasemelaenu kliente.

Seilenthal ütles, et Merita pangast võivad laenu saada ka kliendid, kes senini nende panga kaudu ei ole arveldanud. Laenu saamise eeldus on läbipaistvad tulud, lisas ta.

Ravimite hulgimüügiga tegeleva firma Magnum Medical juhatuse esimees Tarmo Laanetu ütles, et kuigi ta praegu laenuvõtmist ei planeeri, on Merita panga pakutav intress atraktiivne. Ta lausus, et valib panka laenu võtmisel lähtuvalt teistest pakutavatest teenustest ning oluline on panga taust.

Merita pank on tugev, kuid võrreldes Skandinaaviaga peaksid Eestis pakutavad laenuintressid mõne aasta jooksul veelgi langema, lisas Laanetu.

Ühispanga asepresident Jürgen Lamp tunnistas, et Merita panga pakutav laenu hind on Eestis konkurentsivõimeline. «Kui Merita pole olnud seni tõsiseltvõetav konkurent, siis nüüd on ta tõusmas Eesti pangandusturul arvestatavaks tegijaks,» lausus Lamp. «Meil Hansapangaga tuleb hakata Meritaga tõsiselt arvestama.»

Jürgen Lambi väitel on Merita panga Tallinna filiaali pakutav eluasemelaenu hind sisuliselt dumping, mille filiaal suudab väikese laenumahuga alla neelata. Lambi sõnul on Merita panga pakutav laen atraktiivne parimatele ja maksejõulisematele klientidele, mis mõjutab ka teiste pankade laenutegevust.

Teiste Eestis tegutsevate kommertspankade euro baasil väljastatavate eluasemelaenude intress ületab 10 protsenti.

Hansapank, kes väljastab Eesti pankadest ainsana eluasemelaene ka krooni baasil, langetas eilsest krooni baasil välja antavate eluasemelaenude baasintressi 12,5 protsendini.

Hetkel kuum