14. aprill 1999 kell 22:00

Kværner teeb kontserni ümber

Euroopa suurim laevaehitaja soovib vabaneda kahjumit andvatest tootmisüksustest, et taastada grupi finantstugevus. Kværner nimetas saneerimise ühe põhjusena Helsingi ja Turu Masa Yardsi laevaremonditehaste arvatust suuremaid kulusid ja Aasia laevaehitajate pakutavat tugevat konkurentsi.

Ümberkorraldustega väheneb Kværneri käive 49 miljardi krooni ja töötajate arv 25 000 võrra. See tähendab Norra suurima erakapitalile kuuluva tööstuskontserni lootuste purunemist. Kværner, mis 1990. aastatel on eelmise tegevdirektori Erik Tønsethi juhtimisel suurendanud käibe 22,75 miljardilt kroonilt 154 miljardile, püüab uue juhi Kjell Almskogi käe all päästa veel, mis päästa annab.

See tähendab, et kõik, mis ei kuulu firma põhitegevusse, müüakse maha. Lisaks juba müüdud paberi- ja tselluloositootmisele, loobub Kværner terasetootmisest Metals Equipment ning ühest oma tähtsamast tegevusvaldkonnast -- laevaehitusest. Sinna kuulub 13 laevatehast: Soome 4000 töötajaga Masa-Yards, Saksa 1300 töötajaga Kværner Warnov, shoti ja Inglise 2600 töötajaga Govan ja Clydebank, neli Norra ning mitu Vene ja Ameerika laevatehast. Kværner annab Suurbritannias kaudselt tööd 20 000 inimesele, Briti valitsus teatas eile kriisirühma loomisest, mis hakkab laevatehastele otsima uut ostjat.

Autor: BNS

Hetkel kuum