Tõnis Oja • 14. aprill 1999 kell 22:00

Usaldus jeeni vastu hakkab kasvama

Jaapanlased on hakanud taas jeeni usaldama. Eile teatasid saareriigi kaks suuremat elukindlusseltsi, et nad ei paiguta võlakirjainvesteeringuid välismaale. Viis suuremat seltsi paigutavad välismaistesse instrumentidesse võrreldes möödunud aastaga poole vähem vahendeid. Möödunud aastal oli Jaapani investorite käes 8,1% USA riiklikest võlakirjadest, sellega olid nad Ühendriikide suurim võlausaldaja.

Seltsid usuvad, et seoses USA üha paisuva kaubandusdefitsiidiga on jeeni tugevnemise tõenäosus dollari tugevnemisest suurem. Samas võib jeeni kursi tõus anda vaid lühiajalise efekti, sest tugev valuuta ei soodusta majandusraskustest ülesaamist. Seepärast pole jeeni tugevnemine meelepärane Jaapani rahandusministeeriumi ja keskpanga kõrgetele ametnikele. Niipea, kui dollar nõrgeneb jeeni suhtes liiga palju, tuleb Kaug-Idast teateid «valuutakursside liigse kõikumise ebasoovitavusest». Nii juhtus ka eile. Kui kindlustusseltside investeerimisplaanid ajakirjanduse kaudu päevavalgele tulid ja dollari kurss langes peaaegu jeeni võrra 118,68 jeenini, kutsus rahandusministeeriumi rahvusvahelise osakonna direktor Haruhiko Kuroda taas üles säilitama stabiilseid valuutakursse.

Hetkel kuum