Toomas Truuverk • 18. aprill 1999 kell 22:00

Pankade tulemus ei rahulda turgu

Pankade kauaoodatud majandustulemuste selgumine ei suutnud börsile raha juurde meelitada ja võetud positsioonide likvideerimine viis liideraktsiate hinnad langusele.

Pärast keskpäevast Hansapanga tulemuste selgumist võttis hommikul taset hoidnud börs suuna järsult allapoole ja ÄP indeks sulgus kauplemispäeva lõpus 1,17%ga miinuses, 343,84 punktil. Börsisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 207 tehingu tulemusel 22,32 miljoni kroonini.

Nagu mainitud, reageerisid investorid Hansapanga tulemuste selgumisele reedel müügilainega, näidates nii oma mõningast pettumust. Tegelikult võib siiski öelda, et pankade majandustulemused jäid laias laastus oodatud tasemele. Midagi põrutavat Hansapanga 41- ja Ühispanga 10miljonises kuukasumis loomulikult polnud ja seetõttu ei tekkinud potentsiaalsetes investorites ka piisavat ostmishuvi. Mitmed spekulatiivse iseloomuga investorid mängisid aga just reedese päeva peale ja ilmselt olid vaatamata börsi reageeringule sunnitud oma positsioonid likvideerima.

Aktsiahindade reedeseid muutusi jälgides võib näha, et suurema pettumuse valmistas turule Ühispank, mille aktsia hind kukkus päevaga 4,88%. Ühispanga 10 mln kroonine kasum annab küll positiivse signaali, et pank on lõpuks ometi stabiilselt plusspoolele kerkinud, kuid nii suure tegevusmahu juures ei anna kasuminumber üksi siiski kindlust.

Võrreldes Ühispanga tulusid ja kulusid eelmise aasta näitajatega on näha, et aastaga on tegevuskulud kasvanud pea kaks korda, samas tegevustulude kasv on olnud vaid 22%, mis viitab selgelt, et panga kulud on kasvanud kiiremini, kui tulubaasi kasv oleks seda lubanud.

Ühispanga bilansist paistab välja ka, et hoolimata laenuportfelli paarisaja miljoni kroonisest kasvust on provisjonid hoopis 6 miljoni võrra vähenenud. On üpris selge, et veidi teistsuguse provisjoneerimispoliitika korral oleks võinud Ühispank olla hoopis 10 miljoniga kahjumis.

Hetkel kuum