Andres Reimer • 21. aprill 1999 kell 22:00

EVEA juhiks Stahli asemel Sinijärv

Sinijärv ütles, et toob EVEA kaudu Eestisse Euroopa Liidu programmid, mis aitavad väikeettevõtetel laene garanteerida ning kaitsevad neid ametnike ja suurettevõtete omavoli vastu. Ta selgitas, et väikeettevõtjate probleemiks on liiga väike omakapital laenu saamiseks, mis hõlbustab ettevõtte ülevõtmist krediteerimise sildi all.

Sinijärv lausus, et EVEA eelmine president Indrek Stahl ebaõnnestus, sest tal puudus laiem kogemus väikeettevõtlusest.

Indrek Stahli sõnul põhjustas EVEA mulluse allakäigu kriis maailma majanduses ja Eesti pankade halb juhtimine. Ta kinnitas, et EVEA juhtidel puudus informatsioon väike- ja keskmiste ettevõtjate tegelikust olukorrast. «Kui ettevõtjal oli valida, kas maksta EVEA liikmemaks või tasuda võlgu olev arve, otsustas ta viimase kasuks,» märkis Stahl.

Aprilli alguses seadsid kaubandus-tööstuskoja EKTK liikmed vajaduse raskustesse sattunud EVEA elushoidmise suhtes kahtluse alla. Stahl süüdistas EKTKd EVEA suretamises liikmete ülemeelitamise teel. EKTK juht Toomas Luman lükkas Stahli süüdistused tagasi.

«Ma usun, et Sinijärv pole Ivan Sussanin, kes EVEA sohu veab,» lausus Luman eile. «Kui oleks endist juhti usaldatud, oleks ta tagasi valitud.»

Mullu ligi 144 000 krooniga kahjumisse jäänud EVEA vähendas 1,5 miljoni kroonist eelarvet tänavu ligi miljonini, kärpides näiteks tööjõukulusid rohkem kui kaks korda.

Riivo Sinijärv on osaühingu Kemotex-Bio juht, ta on töötanud Eesti suursaadikuna Suurbritannias ning välisministrina. Sinijärv on EVEA asutaja ja esimene president.

EVEA 331 liikmest osales eilsel suurkogul 95 ettevõtte esindajad.

Hetkel kuum