Peep Sooman • 21. aprill 1999 kell 22:00

Odavad eluasemelaenud päästavad kinnisvaraturu kriisist

Laagris Veskimöldre eramurajooni rajava Arco Investeeringute ASi juhatuse esimees Kaido Saveljev teatas eile, et kahe nädala jooksul allkirjastab firma Merita panga Eesti filiaaliga lepingu, mis on eraklientidele soodne. Lubame eramuostjatele laenu, mille intress võib olla isegi alla 9%, lausus Saveljev.

Nagu Merita pank on ka Hansapank langetanud laenuintressi eluaseme soetamisel 9 protsendile. Sooduslaenu saab esialgu vaid kallimate eramute ostuks.

Merita panga tingimus on, et laenuvõtja maksab iga kuu tagasi üle 10 000 krooni, samas arvestatakse tagasimaksete suurust leibkonna sissetulekutest. Merita panga Eesti filiaali juhatuse liige Juhani Seilenthal lausus, et uute majade ostul ulatubki igakuine tagasimakstav summa panga poolt määratud alampiirini. «Me ei ole huvitatud kahetoaliste korterite ostjatest, samas saavad inimesed osta meie laenuga ka odavamaid objekte,» ütles Seilenthal. «Eluasemelaenu alampiir on pool miljonit krooni.»

Esimesena alandas eluasemelaenude intresse eelmisel kuul OÜ Wicom, kes aprillist pakub arendatava elamurajooni Kodu 2001 tulevastele elanikele Luksemburgi pankade abil 9% intressiga laene.

Kinnisvara arendusfirma SRV Kinnisvara arendusdirektor Indrek Toome ütles, et Wicomi dumping oli pankadele ajendiks intressid alla lasta. «Raha jäi neil üle juba varem, kellelegi seda müüa polnud,» lausus ta. «Wicomi laen sundis neid tegutsema.»

Hansapanga eluasemelaenu tootehaldur Kersti Arro ütles, et pank ei pea mingil juhul Wicomit enda konkurendiks. «Peame turuga kaasas käima ja konkurentide hindu arvestama,» lisas ta samas. «Merita pank võttis intresside alandamisel sihtgrupiks meie personaalpanganduse kliendid, kellel me hoiame pidevalt silma peal,» lausus Arro.

Indrek Toome ütles, et viimase nädala jooksul on SRV Kinnisvara alustanud taas kahe kinnisvaraprojekti arendamist, mis olid poolteist aastat külmutatud. Täpsemalt keeldus ta projektidest rääkimast.

Toome hinnangul mõjutab intresside langus kõiki kinnisvaraga seotud sektoreid positiivselt. «Lõpptarbija, vahendaja, arendaja ja ehitaja käekäik on ju otseselt üksteisega seotud,» leidis Toome.

«Merita pangal on nii head laenutingimused, et ma kaalun isiklike laenude refinantseerimist,» lausus Wicomi direktor Aare Ruubel.

Viimsis Heldri eramurajoonis kinnisvara vahendava Uus Maa maakler Siim Mesila ütles, et viimastel päevadel on inimeste huvi kinnisvara soetamise vastu märgatavalt suurenenud. «Täna toimub mul üks tehing, homme uus.»

Ühispanga laenuametnik Triin Messimas ütles eile, et Ühispank pakub praegu eluasemelaenu 12% aastaintressiga, kuid lisas, et tõenäoliselt vaatab pank laenutingimused üle juba täna.

Hetkel kuum