Tõnis Oja • 22 aprill 1999

Talibid madalaimal tasemel

Eesti pankadevahelise rahaturu kolmekuulise tähtajaga hoiuseintress (Talibid) langes eile kõigi aegade madalaima tasemeni 5,85 protsendini. Ühe kuu Talibid saavutas madalaima taseme (4,42%) veidi varem -- 13. aprillil. Pankadevahelisi laenu- ja hoiuseintresse arvutab Eesti Pank alates 10. jaanuarist 1996. Algselt arvutati Talibori ja Talibidi kord nädalas, alates selle aasta 8. veebruarist iga päev.

Euro nõrgenes eile pärastlõunal dollari suhtes taas uuele madalaimale tasemele. Eurotsoonis on kõik endine: Jugoslaavia sõjaline konflikt kestab, majandus on madalseisus ning mingeid paranemise märke pole näha. Pigem vastupidi, Prantsusmaa tööstustoodang kahanes veebruaris üllatuslikult 0,60 protsenti. Analüütikud prognoosisid 0,2 protsendilist tõusu.

Taas hakkavad liikuma spekulatsioonid Euroopa keskpanga intresside langetamise vajaduse kohta. Otsa tegi kolmapäeval lahti rahvusvahelise valuutafondi (IMF) tegevdirektor Michel Camdessus, eile sekundeeris talle Saksamaa liidupanga nõukogu liige Edgar Meister, kelle sõnul lähiajal pole intresside langetamine vajalik, kuid edasist alandamist ei tohi kunagi välistada.

Hetkel kuum