ÄP fototoimetus • 26. aprill 1999 kell 22:00

Scancemil mitu ostuhuvilist

Aker RGI, kellele kuulub Scancemis 41,2% hääleõiguslikest aktsiatest ja 33,3% kapitalist, ja Skanska, kellele kuulub 48 protsenti hääleõiguslikest aktsiatest ja 39% kapitalist, peavad oma osaluse Scancemis maha müüma konkurentsi põhjustel. Kuna Scancemil on Põhjamaade tsemenditurul liiga domineeriv positsioon, siis kuulub müügitingimustesse, et aktsiaid ei tohi müüa ainult ühele ostjale. Näiteks on kaalutud varianti, et eraldi müüa Scancemi tootmist Soomes ja Taanis, mis kumbki annab 15% kogukäibest. Ülejäänud 70% Scancemi toodangust annavad Rootsi tehased, mis ühtlasi on riigi suurimaks tsemenditootjaks.

Scancem tahab uut ostjat tutvustada aktsionäride aastakoosolekul, mis peetakse 26. mail. Seni on Põhjala ärilehtede andmetel selle tsemendifirma ostmise vastu huvi tundnud seitse firmat, kellest kõik pole seda kinnitanud.

Põhjamaades on Scancemi ostmise vastu huvi tundnud Taani FLS Industries, mille tütarfirma Aalborg Portland turuosa Taanis on 85%. Aalborg Portland on noteeritud Kopenhaageni börsil, kuid 60% selle aktsiatest kuulub FLS Industriesile.

Aalborg Portlandi käive on 4,83 miljardit Eesti krooni Scancemi 30 miljardi krooni vastu. Aalborg Portland teeb koostööd Euroopa suuruselt seitsmenda tsemenditootja Blue Circle'iga, millele kuulub 50% Aalborg Portlandi Jyllandil asuva suurima tsemenditehase aktsiatest. Blue Circle ei saa ise otse Scancemi osta, kuna tema turuosa Suurbritannias ulatub 50 protsendini ja samuti konkurentsi põhjustel ei saa Scancemi Briti ettevõtet Castle Cement üle võtta.

Ülejäänud ostuhuvilised on Norra ärilehe Dagens Næringsliv andmetel maailma suuruselt viies ehitusmaterjalitootja Prantsuse Lafarge, Saksa firma Heidelberger, Briti firmad The Rugby Group, ja RMC, Iiri CRH ja Portugali Cimpor.

Autor: ÄP

Hetkel kuum