• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Scancemil mitu ostuhuvilist

  Aker RGI, kellele kuulub Scancemis 41,2% hääleõiguslikest aktsiatest ja 33,3% kapitalist, ja Skanska, kellele kuulub 48 protsenti hääleõiguslikest aktsiatest ja 39% kapitalist, peavad oma osaluse Scancemis maha müüma konkurentsi põhjustel. Kuna Scancemil on Põhjamaade tsemenditurul liiga domineeriv positsioon, siis kuulub müügitingimustesse, et aktsiaid ei tohi müüa ainult ühele ostjale. Näiteks on kaalutud varianti, et eraldi müüa Scancemi tootmist Soomes ja Taanis, mis kumbki annab 15% kogukäibest. Ülejäänud 70% Scancemi toodangust annavad Rootsi tehased, mis ühtlasi on riigi suurimaks tsemenditootjaks.
  Scancem tahab uut ostjat tutvustada aktsionäride aastakoosolekul, mis peetakse 26. mail. Seni on Põhjala ärilehtede andmetel selle tsemendifirma ostmise vastu huvi tundnud seitse firmat, kellest kõik pole seda kinnitanud.
  Põhjamaades on Scancemi ostmise vastu huvi tundnud Taani FLS Industries, mille tütarfirma Aalborg Portland turuosa Taanis on 85%. Aalborg Portland on noteeritud Kopenhaageni börsil, kuid 60% selle aktsiatest kuulub FLS Industriesile.
  Aalborg Portlandi käive on 4,83 miljardit Eesti krooni Scancemi 30 miljardi krooni vastu. Aalborg Portland teeb koostööd Euroopa suuruselt seitsmenda tsemenditootja Blue Circle'iga, millele kuulub 50% Aalborg Portlandi Jyllandil asuva suurima tsemenditehase aktsiatest. Blue Circle ei saa ise otse Scancemi osta, kuna tema turuosa Suurbritannias ulatub 50 protsendini ja samuti konkurentsi põhjustel ei saa Scancemi Briti ettevõtet Castle Cement üle võtta.
  Ülejäänud ostuhuvilised on Norra ärilehe Dagens Næringsliv andmetel maailma suuruselt viies ehitusmaterjalitootja Prantsuse Lafarge, Saksa firma Heidelberger, Briti firmad The Rugby Group, ja RMC, Iiri CRH ja Portugali Cimpor.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.