27. aprill 1999 • 3 min
Jaga lugu:

Hotell säilitas põhjamaise vormi

asukoht: Tallinn, Toompuiestee 27

tellija: Irnesse Kapital

projektijuht: Wicom

alltöövõtjad: Wiklar, Konvil-B, Hanken, Stik-Elekter, Kryos, Efipa, Are Eesti

arhitektuurne lahendus: Indrek Vainu, Aivi Kuke ja Kristi Smirnov (AB Kalle Rõõmus)

peaprojekteerija: AB Kalle Rõõmus

ehitusjärelevalve: Innomore Eesti

ehituse kestus: märts 1998 -- jaanuar 1999

ehitusalune pind ja hoone maht: 2200 m² ja 37 000 m³

üldpind ja kasulik pind: 13 500 m² ja 11 600 m²

äripind ja hotellitubade üldpind: 2000 m² ja 4300 m²

tubade suurus: 20--60 m²

hotellitoa ööpäevane maksumus: 950--3100 kr

parkimine: 60 kohta

ehitusmaksumus (sh kinnistu ja sisustus): ca 250 mln krooni

Mullust Eesti suurimat, 250miljonilist kinnisvarainves-

teeringut rahvusvahelise neljatärnihotelli Grand Hotel Mercure Tallinn ehitusse saatsid pidevad skandaalid.

Kaevetööde käigus lahti ühendatud linna soojatrass, poolpõlenud naabermaja erastamise läbikukkumine, hotelliomaniku Aleksander Kofkini süüdistamine ehituslaenu kantimises teistesse äridesse ja suurima alltöövõtja pankrotistumine vahetult pärast ehituse valmimist hoidsid Grand Hotel Mercure'i käekäigu pidevalt meedia huviorbiidis.

Irnesse Kapitali juhatuse esimees Teet Kurs tõlgendab teravdatud tähelepanu valulise konkurentsiga nii hotelli- kui ka ehitusturul. Ehituse projektijuhi Tarmo Jõulu hinnangul hindas pankrotistunud alltöövõtja Wiklar oma jõudu üle, sest temaga koos tegid konkursil võrdse vähempakkumise veel kaks firmat.

Euroopa suurimasse, Prantsuse päritolu hotelliketti Accor kuuluv Grand Hotel Mercure Tallinn on suunatud reisivatele äriinimestele, kes hotelli äriidee järgi tunnevad end koduselt rõhutatud prantsuspärastes siseruumides. Toretseva väikekodanliku sisekujundusega moodustab kontrasti varasemat tumedavõitu hotelli Tallinn järgiv napp välisvorm. Hotelli asukoha väärtustamiseks loobus tellija arhitektide ettepanekul Toompea-poolsetest nurgatubadest klaasfuajeede kasuks, kust avaneb panoraamvaade Toompeale. Grand Hotel Mercure Tallinna juhtlause on Keys to the city, hotelli külastajaid äratab Eesti hümn ja lipuheiskamine.

Algselt lootsid omanikud püstitada hotelli poole väiksema, 130miljonilise eelarvega. Tellija plaanib investeeringu tagasi teenida kaheksa aastaga. Kuuekorruselises hotellis on 164 tuba 328 külastajale.

tellija | teetkurs | Teet Kurs | ASi Irnesse Kapital juhatuse esimees

Arhitektuurset lahendust tellides oli üks põhimõte eelistada eestimaist -- konkursil kahest lõppvooru jõudnud võrdsest tööst valisime Rootsi firma asemel kohaliku arhitektuuribüroo, mille lahendus näis sobivaim. Sisekujundus pidi tulema hotellikeskne ja sisearhitekt Eero Jürgenson tegi tellija arusaamu ja soove arvestades meistritöö.

Hotelliehitus oli mahukas ja kiire -- üheksa kuuga valmis 11 600 m² pinda -- ning me valisime selleks projektijuhtimismeetodi. Projekti juhtis Irnesse Kapitaliga samasse gruppi kuuluv Wicom.

Erilisi üllatusi ette ei tulnud. Ehituse algul oli probleem omaaegsete trassidega, sest tegelikkus osutus teiseks kui paberil. Pidime kahe halva lahenduse vahel valima vähem halva, sest muidu oleksid hakanud asjad venima.

Olen tellija rollis olnud tihti ja mu nõudmised on väga kõrged. Selle ehituse puhul oli väga hästi tehtud töid ning tänu sellele võib ehituskvaliteeti keskeltläbi heaks hinnata.

projektijuht | tarmojoulu | Tarmo Jõulu | OÜ Wicom projektijuht

Vana hoone karbile uue hotelli ehitusel tuli ette üllatusi, mis tõstsid ehituse hinda 3--4 miljonit. Mitmetel põhjustel läksime neli nädalat üle lõpptähtaja. Neljatärnihotelli puhul olid väga tähtsad helinõuded ja tehnilise varustatuse tase. Alates tänavatrassidest kuni siseviimistluseni on kõik uuendatud, Toompea-poolne juurdeehitus lisas hoonele ühe kolmandiku võrra mahtu.

Ligi kolmenädalase viivituse tõi kaasa ehitust segama hakanud linna soojatrass, mis oli geodeetilisel alusplaanil valesti märgitud. Kuna ülikõrgeks aetud hinna tõttu polnud otstarbekas ära osta hotelli kõrval asuvat puumaja, siis tuli hotelli Toompea-poolsele osale teha 1.--7. korruse ulatuses tagasiaste, et järgida tuletõrje nõudeid.

Lisaprobleeme tekitas vana hoone mõõdistamata jätmine enne projekteerimist -- kolm nädalat enne uste saabumist selgus, et kõrgusmärgid ei vasta tegelikkusele, sest hoone üks ots on vajunud ja asub 7 cm võrra madalamal kui teine, ja sillused tuli ümber teha.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt