Tulemused lisasid turule kindlustunnet

Eile avaldatud kolme börsi põhinimekirjas noteeritud ettevõtte esimese kvartali konsolideeritud majandusaruanded lisasid turule kindlustunnet, kuid mingit üldist vaimustust ei tekkinud.

ÄP indeks lõpetas normaalse aktiivsusega kauplemispäeva, kus börsisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 218 tehingus 19,29 miljonile kroonile, täpselt eelmise sulgemisnoteeringuga samal tasemel.

Kõigi investorite ootused olid eile loomulikult Baltimaade suurimal finantsinstitutsioonil. Täpselt keskpäeval avaldatud konsolideeritud majandustulemused olid head ja võib öelda, et kohati isegi ületasid turul oodatut. Aktsia hind, mis kogu hommikupooliku oli vaikselt kerkinud, hüppas vahetult teate avaldamise järel päeva kõrgeimale, 88,5 kroonile, rahunes aga seejärel ja lõpetas börsipäeva 88 kroonil ehk 1,44% esmaspäevasest sulgemistasemest kõrgemal.

Teine oodatud teade oli tööstussektori liidri Norma I kvartali konsolideeritud tulemused. Norma aktsia puhul mõjutas hinda veel asjaolu, et eile kajastus aktsia hinnas 3kroonine dividendimakse, aktsia hind kukkus sel põhjusel 3 kr võrra. Dividendi osa arvestades oli Norma aktsia selle omanikele eilse börsipäeva edukaim, kerkides ümberarvutatult 6,17protsendi võrra.

Nii nagu Hansapanga puhul võib ka Norma kvartalitulemuse liigitada heade kilda. Positiivse poole pealt hakkab silma debitoorse võlgnevuse vähenemine 10 mln kr võrra ja üldhalduskulude vähenemine 6,7 mln kr võrra. Lisaks tasub märkida ettevõtte ülimat likviidsust. Isegi arvestades õige pea toimuvat 40 mln kroonist dividendimakset, katab Norma pangakontol hoitav raha hulk lühiajalised kohustused 1,4kordselt. Ühest küljest näitab selline likviidsusvaru firma tugevust, teisalt on kaheldav selle mõttekus.

Kokkuvõtteks võib öelda, et eile avaldatud tulemused peaksid süvendama investorite kindlustunnet, mis tulevikku vaadates peaks kohaliku aktsiaturu väljavaated muutma küllaltki lootusrikkaks.

Hetkel kuum