29. aprill 1999 kell 22:00

Toll kahjustab autoimportijaid

Tolliamet väljastas autode maaletoojatele 31. märtsil kaubadeklaratsioone, mille kehtivusaeg lõpeks homme. See võimaldas tuua sõidukeid riiki märtsis kehtinud aktsiisimäärade alusel.

Saksamaalt autosid toova OÜ Harriman müügijuht Hannes Mikelsaar ütles eile, et Talvik põhjustab oma ringkirjaga firmale miljoni kroonini küündiva kahju, sest nad ei suuda täita klientide tellimusi tuua neile auto kokkulepitud hinnaga. «Seda kohustust me tänu Talviku tegevusele täita ei saa,» lausus Mikelsaar. Uute maksumääradega pole aga tema sõnul võimalik juba ostetud kaupa realiseerida.

Mikelsaare sõnul on võimalik, et firma kaebab tolliameti kohtusse. «Kui kliendid hakkavad meie vastu nõudeid esitama, siis koondame need ja suuname omakorda tolliameti vastu,» lausus ta.

Eesti autoliidu president Andres Sallo rääkis, et sarnased probleemid on kümnetel ettevõtetel ning Talvik põhjustab kahju mitte ainult neile, vaid ka riigile.

«Praeguse olukorra tõttu jäävad riigil impordimaksud üldse saamata. Firmadel ei ole majanduslikult mõttekas autosid uute maksudega riiki tuua, need jäävad lihtsalt tollilattu seisma,» selgitas ta.

Sallo sõnul on arusaamatu, miks oli Talvikul vaja ringkiri välja saata 27. aprillil, kui välja antud eeldeklaratsioonide kehtivus niikuinii paari päeva pärast lõpeb. Ta meenutas ka, et valitsus on otsustanud 1. aprillil kehtima hakanud kõrgemad mootorsõiduki aktsiisimäärad lähikuudel ära muuta.

Autoliit pöördus eile rahandusministeeriumi poole, et tekkinud segadus lahendada.

Rein Talvik ütles, et rahandusministeerium on tema tegevust kontrollinud ega ole midagi seadusevastast leidnud. «Muidugi soovivad autode toojad vähem makse maksta. Minu töö on aga riigieelarvesse raha koguda,» lausus Talvik.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum