2 mai 1999

Pankrot jättis küla tööta

Juurdepääsu hoonele, kus omal ajal oli Kirovi kolhoosi osakond ning veel eelmisel aastal ASi Winisto konservitehas, takistavad tõkkepuu ja valvur Olja, kelle sõnul ilma direktori loata tehase territooriumile ei pääse. Olja eksib, sest tehases ei otsusta enam direktor, vaid pankrotihaldur.

Konservitehase direktor Ivar Adler tehast näidata ei soovi, põhjendades seda pankrotihaldur Rein Kallaste keeluga. «Haldur leiab, et tehasest pole vaja lugu kirjutada,» nendib Adler.

Mullu 28 miljoni kroonise käibega tehas tootis 6 miljonit toosi konserve aastas, mis läksid põhiliselt idaturule. Koos idaturuga kukkus kokku ka tehas. Ehkki Jaan Manitski investeeris kalatööstusesse 30 mln krooni, on tehase sisseseade 25 aastat vana ja toodang konkurentsivõimetu. Manitski raha eest ehitati katlamaja ja pandi tehasele uus katus.

Adler pole siiski tehase taasavamise lootust kaotanud. «Kui leitakse ostja, siis hakkame talvel jälle tootma,» ütleb ta.

Seni on aga enamik Viinistu elanikest töötud, sest 180 inimesele leiva andnud tehas oli lähikonnas ainuke arvestatav tööandja. Kalatehase tegevjuhte piiravad ühelt poolt võlausaldajad, teisalt süüdistavad endised töötajad neid tehase allakäigus.

«Ütlemist on palju olnud. Inimesed nõuavad verd, aga omanik on töölise jaoks nagu kauge tsaar, « sõnab Adler, kellele kuulus 0,005% ettevõtte aktsiatest. Pankrotiprotsessi ajal annab kalatehas peale Adleri ja valvuri tööd vaid kahele raamatupidajale.

Kalakombinaadi endine autojuht Peedu Külmsaar näeb tehase pankrotis süüd tegevjuhtkonnal. «Mingi vastutus peaks direktoril ju ikka olema. Oleks pidanud rohkem üritama toodangut lääne poole müüa,» tõdeb mees.

Viinistu kalatehases kümme aastat töötanud Külmsaar kodu lähedalt uut töökohta ei leia. «Mis tööd sa ikka leiad, kui siin on veel ainult pood ja raamatukogu. Võib-olla Rakverest saaks midagi, lähemalt küll mitte,» räägib ta.

Tööpuudusest hoolimata ei kavatse Külmsaar Viinistust minema kolida. «Olen elupõline viinistulane, mu kodu on siin, kuhu mul minna on,» küsib töö kaotanud mees.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum